Linkovi

Podgorica: Program obuke tužilaca u oblasti borbe protiv korupcije


Tužilački savjet odlučio je da se u višem državnom tužilaštvu u Podgorici broj zamjenika višeg državnog tužioca poveća za tri, i utvrdio potrebu da se u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, poveća broj zamjenika Specijalnog tužioca za četiri.

„Tužilački savjet je prvi put dobio nadležnost da imenuje, razrješava i utvrđuje prestanak funkcije zamjenika državnog tužioca, što predstavlja značajan napredak u ostvarivanju samostalnosti i nezavisnosti u vršenju državno tužilačke funkcije", kaže se u saopštenju.

U skladu sa preporukama Nacionalne komisije za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Savjet je odredio i zadužio članove koji će Komisiji dostaviti programe obuke tužilaca u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i u primjeni mjera tajnog nadzora, obuke za krivična djela protiv platnog prometa i privrednog poslovanja i krivična djela protiv bezbjednosti računarskih podataka.

Aktivnosti nedavno izabranog specijalnog tužioca za organizovani kriminal Stojanke Radović već daju i prve rezultate. Mediji javljaju da je po njenom nalogu sinoć uhapšen kontroverzni biznismen iz Rožaja Safet-Sajo Kalić.

Radi se o osmišljenim i planskim aktivnostima policije - rekao je izvor lista "Vijesti", napominjući da je to nastavak policijske akcije koja traje već nekoliko dana. Ime Safeta Saja Kalića u javnosti je postalo poznato tokom akcije "Sablja", kada ga je srpska policija označila kao jednog od glavnih narko-bosova na Balkanu. Navodno, Kalić je godinama "zemunski klan" snabdijevao stotinama kilograma narkotika.

Devet pripadnika organizovane kriminalne grupe iz Bara i Podgorice uhapšeno je u toku pretprošle noći u velikoj akciji kriminalističke policije, pod sumnjom da su se bavili švercom oružja.

U policijskoj akciji, izvedenoj u saradnji sa specijalnim tužiocem za suzbijanje organizovanog kriminala Stojankom Radović, zaplijenjena je veća količina automatskih i snajperskih pušaka i pištolja.

XS
SM
MD
LG