Linkovi

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić drugi put odbio da se izjasni o krivici


Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas je u ponovljenom pojavljivanju pred Haškim tribunalom po drugi put odbio da se izjasni o krivici za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH za koje je optužen.

U skladu sa pravilima suda, pretprocesni sudija Ijan Bonomi je u spis zatim uveo da optuženi nije kriv. Karadžić je na to rekao da bi "tu konstataciju voleo da čuje na kraju, a ne na početku suđenja" i pitao može li sudiju da "drži za reč". "To ćemo videti uskoro", uzvratio je sudija Bonomi.

"Ne izjašnjavam se u skladu sa svojim stavom prema ovom sudu", rekao je Karadžić (63). koji se u sudnici pojavio u tamnom odelu, svetloj košulji i šarenoj crveno-svetloj kravati, znatno manje upalih obraza nego u prvom pojavljivanju pre mesec dana.

Na pitanje sudije Bonomija da li ostaje pri nameri da izmeni otpuznicu, tužilac Alan Tiger je odgovorio potvrdno i najvio da će predlog nove optužnice biti podnet do kraja septembra.

Optuženi Karadžić je danas tvrdio i da njegovo izjašnjavanje sprečava to što se "Tribunal lažno predstavlja kao sud međunarodne zajednice", a u stvari je "sud NATO koji je odlučio da me likvidira". On je pitao sudiju Bonomija šta se dogadađa sa njegovim podnescima u kojima je tvrdio da je pravičan proces "nemoguć" zbog "mnogih grešaka" koje su učinjene prema njemu, kao i zbog, kako je ponovio, namere SAD i NATO da ga "likvidiraju".

"Ja sam prestao da se lažno predstavljam, bio bi red da i svi ostali prestanu da se lažno predstavljaju", napomenuo je Karadžić,

Sudija Bonomi odgovorio je Karadžiću da će pretpretresno veće razmotriti njegove podneske kojim osporava nadleznost Tribunala i o njima doneti odluku, ali da to nije tema današnjeg zasedanja. Ta i druga pitanja, prema odluci sudije, biće razmotrena na statusnoj
konferenciji zakazanoj za 17. septembar.

XS
SM
MD
LG