Linkovi

U kontraterorističkim krugovima se vodi polemika o prirodi terorizma


U kontraterorističkim krugovima se vodi polemika o prirodi današnje opasnosti od terorizma. Pojedini analitičari kažu da je Al Kaida i dalje u središtu terorističkih akcija islamskih ekstremista. Drugi tvrde da domaći islamski ekstremisti sada predstavljaju veću opasnost.

Počinitelji terorističkih napada 11. septembra, 2001, u Njujorku i Vašingtonu, veoma su brzo identifikovani – kao pripadnici Al Kaide, organizacije radikalnih islamista koji su delovali u Avganistanu i imali zaštitu Talibanske vlade.

Kada je talibanski režim srušen uz pomoć Sjedinjenih Drzava, Al Kaida je zajedno sa svojim brojnim talibanskim domaćinima, pobegla preko granice i pronašla utočište na zabačenim plemenskim područjima u Pakistanu, na kojima nema zakona. Analitičari iz obaveštajnih agencija kažu da se Al-kaida tu regrupisala. Ipak, da li najveća teroristička opasnost – sedam godina posle napada 2001 – potiče iz centralno organizovane Al Kaide u Pakistanu? Ili je ta opasnost mnogo bliža Americi?

Nacionalni centar za kontraterorizam prikuplja informacije svih američkih obaveštajnih službi, kao i iz drugih izvora, kako bi se pratili pokreti i aktivnosti terorista. Direktor centra Majkl Lajter kaže da ono što se u tim krugovima naziva jezgrom Al Kaide, kuje zaveru da ponovno napadne Sjedinjene Države.

"Rekao bih da jezgro Al Kaide i dalje predstavlja veliku opasnost za Ameriku i Al Kaida, iako se donekle izmenila, i dalje je veoma opasna", kaže Lajter.

Obaveštajni agent Majkl Šojer, koji je radio za Centralnu obaveštajnu agenciju i vodio jedinicu koja je direktno tragala za Bin Ladenom, kaže da Al-kaida više nije ista monolitna organizacija koja je vodila napade 2001.

"S obzirom da nismo eliminisali Al Kaidu i njene glavne saveznike, organizacija je uspela da se regrupiše i reorganizuje. I dalje predstavlja ozbiljnu opasnost. Sada međutim postoji ceo drugi nivo te opasnosti, odnosno ljudi koji su nadahnuti delima ili rečima ili ideologijom – da kažem – al-kaidizma", objašnjava Šojer.

Bivši obaveštajac dodaje da je inspiracija primarna snaga Al-kaide.

"Ponekad zaboravljamo da Al Kaida kroz Bin Ladenove reči, kroz Al-Zavahirijeve reči, nikada nije bila prvenstveno okrenuta borbi. Njen glavni cilj, nezavisno od svega ostalog, jeste da bude avangardna organizacija koja podstiče i inspiriše islamski svet", kaže Šojer.

Bivši analitičar CIA-e, Mark Sejdžmen, kaže da su domaći islamski ekstremisti, nadahnuti Al Kaidom, manje obrazovani u odnosu na prethodni teroristički naraštaj i nezadovoljni zbog navodne diskriminacije.

"Tvrdnja da je Zapad u ratu sa islamom zaista ima određen uticaj na te mlade ljude, jer su oni sve to pomešali. Oni mešaju ono što im se lično događa sa slikom koja, na primer, stiže iz Iraka. Uvereni su da je sve to zajedno deo neke grandiozne zavere protiv islama", kaže on.

Četiri bombaša samoubice, koji su optuženi za napade u londonskom javnom saobraćaju 2005, bili su mladi britanski muslimani. Mark Sejdžmen kaže da je teže otkriti zavere koje se kuju kod kuće.

"Nekada bismo otkrili jednu zaveru i, preko nje, sve ostale. Sada je to mnogo teže, sve se raširilo i zato ja to zovem džihadom bez vođe", kaže on.

Direktor Nacionalnog kontraterorističkog centra Majkl Lajter kaže da su takvi mladi, otudjeni muslimani posebno opasni za evropske zemlje.

"Sigurno je da je ono što smo videli u Britaniji, šire i značajnije nego sve što smo videli u Sjedinjenim Državama. Ali bez obzira, ne mislim da bi iko ko je odgovoran za kontraterorizam u Americi, hteo da se pouzda u to", kaže Lajter.

Analitičari kažu da je često teško odrediti da li je neki napad Al Kaida izvela ili samo inspirisala. Lajter kaže da Al Kaida i dalje planira i naređuje neke napade. Američki i britanski agenti su 2006. predupredili napad na prekoatlantske avione, za koje Lajter tvrdi da su bili operacija organizovana u "jezgru Al Kaide".

XS
SM
MD
LG