Linkovi

Predsednik Džordž Buš apelovao na Moskvu da revidira svoju odluku


Sjedinjene Države osudile su priznanje od strane Rusije nezavisnosti gruzijskih secesionističkih pokrajina Južne Osetije i Abhazije, dok je Predsednik Buš apelovao na Moskvu da revidira svoju odluku. Američki zvaničnici navode da nema nikakvog izgleda da Ujedinjene nacije priznaju nezavisnost te dve oblasti koje se graniče sa Rusijom.

U saopštenju predsednika Buša, izdatom u Teksasu, kaže se da taj potez samo produbljuje napetost i komplikuje diplomatske napore posle nedavne krize u Gruziji, i apeluje se na Moskvu da revidira tu, kako je rečeno, neodgovornu odluku.

Na konferenciji za novinare u Ramali na Zapadnoj Obali, državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da je odluka Rusije da prizna nezavisnost dve regije koje se nalaze unutar granica Gruzije -- za žaljenje i suprotna međunarodnim sporazumima koje Moskva podržava, uključujući nedavno postignut sporazum o primirju u Gruziji.

«To stavlja Rusiju na kurs kojim se krši nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti, u čijem je usvajanju Rusija učestvovala kao članica Ujedinjenih nacija, i što je još više za žaljenje - kao stalna članica Saveta bezbednosti. U sporazumu o primirju se takođe govori o važnosti međunarodnog rešenja za te dve zone konflikta. Predupređivanje takvih međunarodnih razgovora je veoma za žaljenje. Na to upozoravaju ne samo Sjedinjene Države, nego i Evropa.»

Rajsova je dodala da bi svaki pokušaj Moskve da ozvaniči nezavisnost Abhazije i Južne Osetije u Savetu bezebednosti UN bio neostvariv. Rusija tvrdi da su Zapadne zemlje poništile argument o suverenosti granica Gruzije kada su priznale nezavisnost Kosova od Srbije, saveznice Moskve.

Međutim, Sjedinjene Države i Evropski zvaničnici tvrde da je slučaj Kosova jedinstven i da je Savet bezbednosti posredno pružio osnovu za nezavisnost kada je izaslaniku Ujedinjenih nacija, Martiju Ahtisariju dao zadatak da pronađe rešenje pošto su propali pregovori Beograd i Prištine. Jedan visoki američki zvaničnik je rekao novinarima da ne očekuje da će veći broj zemalja slediti primer Rusije i priznati nezavisnost te dve pokrajine i da Moskva postaje sve više izolovana zbog takvih neprihvatljivih diplomatskih manevara.

XS
SM
MD
LG