Linkovi

Beograd različito reaguje na odluku Rusije da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju


U Beogradu se različito reaguje na odluku Rusije da prizna nezavisnost dva gruzijska regiona, Južne Osetije i Abhazije. U krugovima analitičara ističe se da bi odluka Moskve mogla da dovede Srbiju u nezavidnu situaciju. Srbija bi, ukoliko prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije poništila vlastite argumente o teritorijalnom integritetu i odbrani Kosova, a ako bi ostala po strani mogla bi da se zameri Moskvi, koja joj je do sada bila najvažniji partner u borbi protiv nezavisnosti Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova nije želelo da komentariše odluku Rusije da prizna nezavisnost dva gruzijska pobunjenička regiona pre nego što iz Moskve stigne zvanično obaveštenje o toj odluci. A ni u ruskoj ambasadi u Beogradu nisu želeli da komentarišu posledice koje na problem Kosova može imati odluka ruskog predsednika da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države.

Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Jelko Kacin nije direktno odgovorio na pitanja kako bi situacija u Gruziji mogla da se odrazi na Kosovo i savetovao Srbiji da se prvenstveno bavi sama sobom, jer joj je obećano članstvo u Evropskoj uniji.

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić naglašava da Beograd ni u kom slučaju ne sme da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju, jer ako bi to uradiila, Srbija bi potvrdila da ne vodi principijelnu politiku kad je Kosovo u pitanju. Lazić, međutim, ne odbacuje mogućnost da Rusija zatraži od Srbije da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju i ističe da u tom slučaju srpska Vlada mora argumentovano da odogovori zašto nije u njenom interesu da podrži ugrožavanje teritorijalnog integriteta Gruzije. Savet Lazića Vladi u Beogradu je da ne preduzima neke ishitrene poteze i da ne sledi Rusiju samo zbog toga što je Moskva na stanovištu koje se podudara sa stanovištem Srbije u vezi sa Kosovom.

A portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović kaže da je rusko priznanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije prirodno i optužuje gruzijskog predsednika da je nepromišljeno započeo rat protiv Južne Osetije. Mladenović ističe da se ne zaboraviti da je Rusija bila veran saveznik Srbije u borbi za odbranu Kosova i da Srbija u svemu treba da čuva i unapređuje savezničke odnose sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG