Linkovi

Nacionalne stranačke konvencije osim delegata privlače i demonstrante


Demokrati se nadaju da će u Denveru nastaviti zamah koji su započeli u Springfildu u Ilinoisu, kada je Barak Obama predstavio delaverskog senatora Džozefa Bajdena kao svog potpredsedničkog parnjaka na novembarskim izborima.

To saopštenje nije izazvalo veće promene u poslednjem trenutku u sportskoj hali Pepsi centar u Denveru. Ali ukupni značaj saopštenja će moći da se sagleda tek narednih dana, kada se za govornicom bude pojavio Džozef Bajden.

Portparolka Odbora Nacionalne demokratske konvencije, Natali Vajet, kaže da je uključivanje Bajdena u kampanju podiglo profil delegata iz Delavera.

«To je jutros dovelo do male promene, jer smo delegate iz Delavera premestili na bolja mesta u delegatskom delu. Tako će moći mnogo bolje da vide kada Džo Bajden bude prihvatio potpredsedničku nominaciju», kaže ona.

I dok se u Pepsi centru pojačava zamah, odmah ispred centra u središtu pažnje su teme koje nemaju veze s izborima.

Stotine demonstranata su se juče okupile da započnu jednonedeljne demonstracije i iskoriste konvenciju za skretanje pažnje na svoje ideje. Među demonstrantima je i Debra Braun, koja se nedavno pridružila koaliciji organizacija koje su se okupile na jučerašnjim protestima.

«Pojedini ljudi rade na ovoj koaliciji duže od godine i mislim da su uradili ogroman posao povezujući i ljude kao što sam ja, koji su čuli o svemu tome pre kratkog vremena», kaže ona.

Irački rat je na vrhu spiska planiranih jednonedeljnih protesta. Demonstranti veruju da će masa i novinari koji su se okupili u Denveru, da im pomognu da upute poruku.

«Poruka je da odmah vrate trupe kući, da ulože novac ovde u Americi i prestanu da intervenišu po svetu i tamo gde nam to nije posao. Treba da brinemo o ljudima ovde», kaže ona.

Policija je veoma vidljiva u svim centralnim delovima Denvera. Policajci na motociklima, biciklima i konjima, kao i specijalna policija, brzo se raspoređuju da bi kontrolisali masu. Uprkos prikazivanju sile, policajci su strpljivi i usmeravaju proteste da bi smanjili saobraćajna zagušenja na minimum.

XS
SM
MD
LG