Linkovi

Beograd i UNIMK nastavljaju dijalog o životu Srba na Kosovu


Vlasti u Beogradu i predstavnici UNIMK-a nastavljaju dijalog o pitanjima koja se tiču svakodnevnog života Srba na Kosovu.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović razgovarao je u Beogradu sa zamenikom šefa UNMIK-a Nikolasom Hejsomom, a na sastanku je bilo reči o dugoročnoj dinamici narednih susreta koji će se održavati radi pronalaženja sveobuhvatnih rešenja za probleme koje ima srpsko stanovništvo na Kosovu. U saopštenju Ministarstva za Kosovo, kaže se da su obe strane iznele stavove i mišljenja koja se tiču života, rada i problema Srba na Kosovu.

Premijer Mirko Cvetković je u intervjuu dnevnom listu Blic izjavio da je Kosovo na listi prioriteta Vlade u istom rangu sa prioritetom uključenja Srbije u Evropsku uniju i d aje to već demonstrirano podnošenjem rezolucije Generalnoj skupštini UN sa inicijativom da se Međunarodnom sudu pravde uputi zahtev za pravno tumačenje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i upućivanjem u Skupštinu Srbije rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu.

Ne razumem opoziciju, kaže premijer Cvetković, koja opstrukcijom rada Parlamenta nanosi štetu građanima i državi time što ne dozvoljava potvrđivanje kontinuiteta državne politike prema Kosovu, ali i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, potvrđivanje gasnog sporazuma sa Rusijom i ratifikacije kredita za izgradnju infrastrukture.

Iz opozicione Demokratske stranke Srbije odmah je poručeno da će ta partija zajedno sa radikalima nastaviti da insistira na njihovoj novoj rezoluciji o Kosovu. Tim povodom potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić optužio je Vladu da ne preduzima kontraakcije kako bi sprečila Misiju Evropske unije, Euleks da zameni UNMIK na Kosovu. Vlada je, smatra Samardžić, izgubila korak i tempo i ne čini ono što je u njenom domenu da spreči raspoređivanje Euleksa, a to je da vodi svoju politiku i bude prisutna na Kosovu i da jača institucije.

XS
SM
MD
LG