Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala u Izrael


Ovo je najnovija u nizu poseta američkog državnog sekretara regionu, čiji je cilj prevazilaženje preostalih razlika u stavovima dve pregovaračke strane. Sjedinjene Države su apelovale na Izraelce i Palestince da postignu sporazum do Januara 2009, pre nego što istekne mandat predsednika Džordža Buša.

Obraćajući se novinarima tokom leta ka Izraelu, Rajsova je predočila da neće moći brzo da se dođe do sporazuma. Ona je istakla da je važnije napredovati u pregovorima nego donositi preuranjene zaključke.

Sjedinjene Države pozivaju na postizanje dogovora do kraja godine i državni sekretar Kondoliza Rajs je danas potvrdila da taj rok i dalje važi za Vašington, mada – kako jer rekla -- preostaje još dosta posla da se obavi.

Pregovori, započeti nakon izraelsko-arapske mirovne konferencije održane prošlog novembra u Anapolisu, nisu vidnije napredovali. Dve strane ne mogu da se slože u pogledu glavnih pitanja – uključujući izraelska naselja u Istočnom Jerusalimu i Zapadnoj obali i pravo povratka Palestinaca. Palestinski zvaničnici pozdravljaju američka nastojanja da se što pre postigne sporazum, dok Izrael upozorava na prevelik pritisak, iznoseći da bi preuranjeni sporazum mogao da dovede do nasilja.

U izjavi za Glas Amerike, Mark Regev, portparol izraelskog premijera Ehuda Olmerta, rekao je da je Izrael predan postizanju napretka u pregovorima.

«Mi smo predani mirovnom procesu iz Anapolisa. Mi radimo na tome da sporazum bude postignut pre kraja Bušove administracije.»

Tokom sadašnje posete, Kondoliza Rajs će se susresti sa najvišim izraelskim i palestinskim zvaničnicima. Ona sutra putuje na Zapadnu Obalu gde će se sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Samo nekoliko sati pre njenog dolaska, Izrael je pustio iz zatvora oko 200 Palestinaca u znak dobre volje, koji, kako je rečeno, ima za cilj jačanje mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG