Linkovi

Avganistanski predsednik Hamid Karzai smenio dva visoka vojna oficira


Avganistanski predsednik Hamid Karzai je smenio dva visoka oficira umešana u vojnu operaciju u kojoj je – kako je rekao - poginulo 89 civila.

Karzai je u današnjoj predsedničkoj naredbi zatražio momentalno smenjivanje komandanta vojske u zapadnom delu Avganistana, generala Džalandara Šaha i područnog komandanta, majora Abdula Džabara.

Karzai ih je otpustio posle vazdušnog napada američkih snaga u petak na talibanske ciljeve u pokrajini Herat. Karzaijeva klancelarija je osudila – kako se navodi – jednostranu koalicionu akciju u zabačenom okrugu Šindand.

Američka vojska osporava cifre o civilnim žrtvama i kaže da su avganistanske trupe tražile podršku. Portparol koalicionih snaga je izjavio Glasu Amerike da su u tom napadu poginuli 25 ekstremista i 5 civila.

U helikopteru koji je iznajmio NATO, koji se srušio u istočnom Avganistanu, poginula je najmanje jedna osoba, dok su tri povređene. U saopštenju NATO-a se navodi da se transportni helikopter ruske proizvodnje srušio u pokrajini Kunar, ubrzo posle uzletanja iz vojne baze.

Navodi se da je najverovatniji uzrok mehanički problem, mada Taliban tvrdi da je oborio letelicu. Pokrajina Kunar se graniči sa Pakistanom i poprište je smrtonosnih pobunjeničkih napada na avgansitanske i koalicione trupe.

XS
SM
MD
LG