Linkovi

SZO: U svetu najmanje pola milijarde odraslih koji imaju prekomernu težinu


U svetu je zapaženo povećanje upotrebe visokokalorične hrane kao i globalno pomanjkanje vežbanja. Izgubiti težinu nije tako jednostavno kao i dobiti je. U nedavnoj studiji korišćen je jednostavan alat koji pomaže onima koji žele da izgube težinu.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je u svetu najmanje pola milijarde odraslih koji imaju prekomernu težinu i više od 700 miliona onih koji se smatraju gojaznim. Dobijanje prekomernih kilograma postaje globalni problem i za odrasle i za decu. SZO takodje navodi da najmanje 20 miliona dece mlađe od pet godina takodje ima prekomernu težinu. Kako starimo, sve teže je izgubiti težinu. To je bio slučaj Džuli Satervajt. Sa 47 godina, neprekidno se borila da izgubi višak kilograma posle trudnoće. Medjutim, Džili Satervajt je počela da vodi dnevnik o ishrani u koji je zapisivala sve što je pojela. Izgubila je više od 13 kilograma za šest meseci.

«Ako sam prolazila kroz kuhinju i videla kolače za decu na stolu, morala sam da razmislim o tome da li zaista želim da ih zapišem u dnevnik», kaže ona.

Nedavni istraživački projekat koji je radila Kajzer Permanente, jedna od najvećih zdravstvenih osiguravajućih kompanija u Sjedinjenim Državama, pratio je najmanje 1600 pacijenata koji su imali prekomernu težinu ili su bili gojazni. U istraživanju je korišćen dnevnik hrane kao pomoć ljudima tokom perioda od preko 30 meseci. Istraživač Viktor Stivens kaže da je studija ustanovila da su oni koji su zapisivali sve što su pojeli izgubili dvostruko više od onih koji nisu vodili evidenciju.

«Upitali bismo učesnike šta im se nije dopalo. Oni bi rekli: nije nam se dopalo da vodimo evidenciju hrane. Onda šta vam je najviše pomoglo? POdgovarali su da je to evidentiranje hrane.»

Stivens kaže da su učesnici postali mnogo svesniji rizika od hrane koja im nije potrebna.

«Većina provodi dan na autopilotu, potpuno automatski. Ali ako sve zapišete, više niste na autopilotu», kaže Stivens.

Učesnici studije stariji od 25 godina, uzimali su lekove za smanjenje nivoa holesterola i krvnog pritiska. Jeli oko tri obroka voća i povrća dnevno i provodili skoro dva sata u umerenoj ili jačoj fizičkoj aktivnosti svake sedmice. Istraživači su istakli da su učesnici, vodeći dnevnik o ishrani i uz više vežbanja, bili u stanju da promene ponašanje i izgube težinu mnogo lakše.

XS
SM
MD
LG