Linkovi

Ujedinjene nacije ponovo zatražile da im se omogući pristup u Južnu Osetiju


Svetska organizacija je saopštila da njene agencije, čim Rusija dozvoli, mogu brzo da obezbede hranu, vodu, sanitarije i ostale osnovne potrebe, koje su neophodne desetinama hiljada ljudi.

Medjunarodni komitet Crvenog krsta je dobio dozvolu za pristup Južnoj Osetiji, ali su agencije Ujedinjenih nacija ostale su po strani. Portparol Organizacije za koordinaciju humanitarne pomoći UN, Elizabet Birs, izjavila je da Crveni krst obavlja odličan posao. Medjutim, ona je objasnila da Ujedinjene nacije imaju drugačiji mandat, koji može da bude dopuna delatnosti Crvenog krsta.

«Mislim da Ujedinjene nacije mogu da donesu dodatnu vrednost. Mi predstavljamo mnoge humanitarne agencije za različite sektore, različite sektore kao što su skloništa, sanitarije, hrana, zaštita. Sigurna sam da Ujedinjene nacije mogu da pruže dodatnu specifičnu pomoć i mogu da upotpune napore Medjunarodnog Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u zadovoljavanju potreba stanovništva.»

Elizabet Birs je naglasila da su Ujedinjne nacije mnogo veća organizacija od Crvenog krsta i imaju veće resurse pod svojom komandom. Ona je dodala da Svetska organizacija može da dovede dodatno specijalizovano osoblje u region i može da delegira stručnjake specijalizovane za sektore kao što su voda i sanitarije, hrana i medicinska nega, da vode te programe. Ona je rekla da specijalizovane agencije kao što su Svetski program hrane, Svetska zdravstvena organizacija, Dečji fond UN i UNHCR, mogu da organizuju humanitarne operacije koje su potrebne u velikim i složenim vanrednim situacijama kao što je ova u Južnoj Osetiji.

«U Chinvaliju, prestonici, regionalnom glavnom gradu iz kojeg imamo izveštaj, 80 odsto grada je oštećeno. Potrebni su hrana i voda. Mislim da bi trebalo da podržimo Crveni krst i podržimo vladu da obezbedi veću pomoć ljudima kojima je najpotrebnija.»

Elizabet Birs je rekla da su Ujedinjene nacije i dalje zabrinute zbog stanja u kojem je civilno stanovništvo zahvaćeno borbama i istakla da je suštinski važno da Ujedinjene nacije dobiju pristup u Južnu Osetiju da bi mogle da procene potrebe.

XS
SM
MD
LG