Linkovi

Ministar za Kosovo i šef UNMIK-a o povratku Srba u kosovsku policiju


Ministar za Kosovo Goran Bogdanović i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer razgovaraće u ponedeljak u Beogradu o povratku Srba u kosovsku policiju i vraćanju pravosudnih organa na severu Kosova.

Treći susret dvojice zvaničnika u poslednjih mesec i po dana predstavlja nastavak dijaloga šefa međunarodne misije sa predstavnicima Vlade Srbije o policiji i pravosuđu, mada će na dnevnom redu sledećih sastanaka biti i carina, transport, zaštita kulturnih i verskih spomenika i druga pitanja vezana za rekonfiguraciju UNMIK-a.

Iako nema konkretnog rezultata dosadašnjih pregovora, vlasti u Beogradu ističu da se oni kreću u dobrom pravcu, a ministar za Kosovo Goran Bogdanović još jednom je ponovio stav Vlade o odbacivanju odluke generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da Misija Evropske unije počne preuzimanje obaveza UNMIK-a.

Međutim, potpredsednica srpskog Nacionalnog veća na Kosovu Rada Trajković izrazila je očekivanje da zvanični Beograd i predsednik republike Boris Tadić promene stav prema misiji Evropske unije na Kosovu. Vlasti u Beogradu su se jasno opredelile za evropsku budućnost i ne vidim ništa sporno da upravo EU preko Euleksa preuzme najveći deo odgovornosti za stabilnost na Kosovu, izjavila je Rada Trajković.

Saradnja sa međunarodnom administracijom na Kosovu, prema ocenama analitičara, je i razlog najnovijeg sukoba unutar Srpske pravoslavne crkve i odluke episkopa raško-prizrenskog Artemija da smeni episkopa lipljanskog Teodosija i protosinđela Savu Janjića, namesnika dečanskog manastira.

Sociolog religije Mirko Đorđević smatra da su se episkopi Artemije i Teodosije sukobu oko obnove manastira i crkava ali i saradnje Crkve sa međunarodnom administracijom na Kosovu. Đorđević podseća da je Artemije više puta otvoreno kritikovao državne zvaničnike što nisu oružjem branili Kosovo i da je po treći put zabranio sveštenstvu da komunicira sa predstavnicima kosovskih i međunarodnih institucija na Kosovu, a da vladika Teodosije zagovara ideju da crkva treba da sarađuje sa vlastima kakav god status Kosovo dobilo.

XS
SM
MD
LG