Linkovi

Ruski ministar odbrane saopštio da su ruske snage okončale povlačenje iz Gruzije


Ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov saopštio je da su ruske snage, u skladu sa dogovorom o prekidu vatre, okončale povlačenje iz Gruzije. Visoki ruski zvaničnik izdao je saopštenje nakon što su novinari potvrdili odlazak konvoja kamiona i oklopnih vozila prema Južnoj Osetiji i Abhaziji. Ruski general Anatolij Nogovicin u međuvremenu je najavio da će ruski vojnici držati 18 kontrolnih punktova u bezbjednosnoj zoni oko Južne Osetije, na aerodromu u blizini grada Senaki i gruzijskom glavnom autoputu.

Predsednik Buš je izjavio da se Rusija ne pridržava sporazuma o prekidu vatre u Gruziji prema kojem mora da povuče svoje snage iz te bivše sovjetske republike. Bela kuća je to saopštila dok ruski zvaničnici tvrde da su njihove snage okončale povlačenje iz Gruzije u skladu sa primirjem u čijem zaključenju je posredovala Francuska.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Gordon Džondrou izjavio je da je predsednik Buš razgovarao telefonom sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem o pokretima ruskih snaga u Gruziji.

"Dvojica lidera su se složili da Rusija ne poštuuje odredbe primirja i da je potrebno da to učini."

Rusija tvrdi da se pridržava odredbi primirja u čijem zaključenju je posredovala Francuska i da je povukla svoje snage u bezbednosnu zonu duž granice Južne Osetije. Džondrou je rekao da Bela kuća nastavlja da prati situaciju, ali da smatra da Rusija nije ispunila svoje obaveze.

"Rusi se nisu potpuno povukli sa područja koja se smatraju nespornim delovima gruzijske teritorije i potrebno je da to ulčine."

Portparol Pentagona Brajan Vitman izjavio je da su primećeni manji pokreti ruskih snaga, ali da treba utvrditi da li se radi o povlačenju ili o premeštanju snaga na nove položaje. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev obećao je da će se ruske snage povući iz Gruzije do petka, ali je komandant ruskih kopnenih snaga rekao da će za to biti potrebno još 10 dana. Džondrou je ponovo pozvao Rusiju da se vrati na položaje iz vremena pre početka sukoba.

"Pre 6. avgusta ruske mirovne snage bile su razmeštene u Južnoj Osetiji. Sporazum dozvoljava da one ostanu tamo dok sve druge jedinice koje su pristigle posle 6. avgusta treba da se povuku"

U medjuvremenu, komandant snaga NATO-a u Evropi general Džon Kredok, izjavio je u gruzijskoj prestonici Tbilisiju da se ruske snage povlače iz te zemlje brzinom puža.

XS
SM
MD
LG