Linkovi

Evropljani za sada apeluju na rusko pridržavanje mirovnom planu


Kriza u Gruziji je dovela u pitanje ne samo stabilnost prostora uz Kaspijsko more, već i budućnost Evroameričkih donosa sa Moskvom, koja je pokazala sve nedostake dosadašnje EU i NATO politike prema državama svoga i ruskog susedstva, koje odavno već traže širi pristup evropskom demokratskom prostoru i NATO sigurnosnom programu.

Evropljani još od unutar-gruzijskih sukoba ranih devedesetih uporno ponavljaju kako su Južna Ostetija i Abhazija neodvojivi deo Gruzije, kojoj je Brisel namenio ulogu unutar svoga političkog programa razvijanja dobrosusedstva, gde se, kao što je to slučaj i sa Ukrajinom, ne otvarajući prostor za prespektivu pridruživanja EU, nastoji oko ujedinjene Evrope sačiniti politički i bezbednosni prostor "dobrih i pouzdanih suseda".

To im u ovom slučaju, nije pošlo za rukom- ruska okupacija Gruzije, a to je termin koji se koristi i u EU i NATO, dovela je u pitanje ne samo celovitost gruzijske teritorije, već i budućnost evropsko- ruskih odnosa, s obzirom da gruzijski susedi upozoravaju- nakon Južne Osetije i Abhazije, na red će doći Transnjestrija, pobunjena oblast Moldove, gde su se stacionirale trupe koje u Moskvi zovu mirotvorim.

Iz Evropskog parlamenta upozoravaju: sve moramo učiniti kako bi smo sprečili domino efekat- ako Rusija destabilizuje Gruziju, na red će doći Ukrajina i Azerbejdžan.

Evropljani za sada apeluju na rusko pridržavanje mirovnom planu, NATO kaže da zamrzava komunikacijske kanale za Moskvom, kako je nedavno u Briselu naglasila američki državi sekretar, Kondoliza Rajs, uz poruku Rusiji da Savez neć praviti razliku između sudbina onih koji sada jesu u NATO i onih koji tu još nisu, a žarko bi želeli biti, kao što je to slučaj sa Gruzijom i Ukrajinom:

"Ova alijansa, NATO, stižući ovako daleko, nakon završetka hladnog rata i raspada Sovjetskog saveza, te stvarajući slobodnu i mirnu Evropu, neće dozvoliti da se u Evropi povlače nove linije- linije između onih koji su imali sreću da se nađu unutar trans-atlantskih struktura, i onih koji još uvek žele da se priključe tim strukturama".

Ipak, veruje se da je Moska gruzijskom krizom održala Zapadu najmanje tri lekcije:

- bez obzira kako široki i koliko snažni bilo pro-zapadni pokreti u
državama ruskog susedstva, oni ne mogu sprečiti Moskvu da ih osujeti

- bez obzira koliko EU i Amerika nastojale da preko Kaspijskog mora osiguraju alternativne rute snabdevanja naftom, te tako osnaže vlastitu enregetsku stabilnost, Rusija je uvek u mogućnosti da takve nameru preseče.

- i, konačno, na ovaj način Moskva je uputila jasnu poruku ostatku
sveta, posebno društvu Osmorice- njena globalna uloga je potcenjena i tu se stvari moraju hitno menjati.

Što se tiče Evropljana i NATO, oni najavljuju hitnu, osnaženu podršku gruzijskim vlastima, ne samo u zbrinjavanju ogromnog broja izbeglih, već i u političkom približavanju zemlje Briselu, za Gruziji susednu Ukrajinu već u septembru spremaju nove sporazume. I u NATO najavljuju slično osnivajući NATO-gruzijsku komisiju, dok se u oba briselska štaba ne krije zebnja da bi zbivanja u i oko Gruzije mogla imati širi nastavak, teško sagledivih posledica.

XS
SM
MD
LG