Linkovi

Voker svojim umetničkim radom pomaže u shvatanju opasnosti od virusa HIV


Mnoga deca, tinejdžeri pa čak i odrasli u Americi za razonodu čitaju stripove ispunjene tragičnim i trijumfalnim akcijama super heroja. Jedan njujorški autor stripova došao je na ideju kako da svojim umetničkim radom pomogne u shvatanju opasnosti od virusa HIV i side.

Robert Voker je autor stripova. Njegovi junaci su kako to obično u stripovima biva super heroji sa nadljudskim sposobnostima. «Ovo je prva stranica «Erosa» i još jedna ličnost ...»Slamber» Jedan vidi u mraku, drugi može da digne 300 tona, a jedan pak ima sposobnost da se povrati iz mrtvih. Ali kao većinu super heroja i njih je snašla nesreća. Svi su pozitivni na virus HIV.

«Razlog što sam počeo da se zalažem za istinu o virusu HIV i sidi je zato što sam kao dete gledao svog bliskog rođaka kako umire od te bolesti».

Voker je iskoristio svoj talenat za crtanje da kreira O Mena. Gegov strip ima devet likova koji boluju od virusa HIV. Među njima su muškaraci, žene, homoseksualaci, heteroseksualci i transeksualci, različitih rasa i društveno ekonomskih sredina. Svako je zaražen na drugi način. Voker kaže da želi da se bori šprotiv žigosanja osoba obolelih od HIV-a.

«To nije bolest ni crnaca,ni belaca, a ni homoseksualaca. Radi se o bolesti koja napada čovečanstvo, a svest o tome još uvek nije dovoljno prisutna. »

U uredništvu Midtown Comics na Menhetnu, ko-osnivač Geri Gladson kaže da mnogi stipovi sadrže političke, socijalne ili obrazovne poruke.

«Stripovi najčešće odražavaju duh vremena, počevši od prvih stripova o Supermenu u kojima se borio tokom II Svetskog rata, a potom godinu ili dve kasnije sa stripom Kapetan Amerika u kome se na prvoj stranici vidi kako on pesnicom u lice udara Afolfa Hitlera.«

Vokeru, koji je u Njujork došao iz južne države Floride, sa petnaest dolara u džepu i snom da postane crtač stripova, početak nije bio lak. Iz dana u dan je odlazio u uredništvo velike kuće stripova Marvel u nadi da će mu dati šansu. Na kraju mu je upalilo.

«Rekao sam sebi, jednostavno ću ispustiti svoje crteže pred prvu osobu koja izađe iz lifta. Vrata od lifta su se u tom trenutku otvorila i crteži su mi - kao slučajno - pali na pod. A on je samo rekao - 'dozvolite da vam pomognem' i dodao 'ove su vam stvari dobre'. Pozvao me je u njegovu kancelariju da ih pregleda i... dobio sam posao.»

Voker je pripremajući materijal za strip razgovarao sa mnogim organizacijama koje rade na suzbijanju virusa HIV i side jer je hteo da njegov scenario bude realan i zasnovan na tačnim činjenicama.

XS
SM
MD
LG