Linkovi

Napetost i dalje vlada u vezi sa izborom potpredsedničkih kandidata


Senator Džozef Liberman bio je potpredsednički kandidat Demokratske stranke 2000. godine. U međuvremenu je, nakon poraza na stranačkim izborima, novi mandat u Senatu izborio kao nezavisni kandidat.

Kao dugogodišnji kolega – konzervativni Liberman, sada podržava Džona Mekejna i – tvrde američki mediji – biće jedan od govornika na Nacionalnoj konvenciji republikanske stranke početkom septembra. A slovi i za mogućeg potpredsedničkog kandidata. U međuvremenu, nastavljaju se spekulacije o tome ko će biti potpredsednički kandidati Mekejnu i Baraku Obami. Jedno je, međutim, izvesno – prvo će se o tome izjasniti Obama.

Napetost i dalje vlada u vezi sa izborom potpredsednički kandidata u oba tabora. Samo najbliži saradnici Mekejna i Obame znaju ko će to biti.

"Ljudi to zanima jer se ne govori o bilo čemu drugom", kaže Piter Šer, bivši šef kampanje Džona Edvardsa.

Spekulacije, ipak, ne prestaju. Konvencija na kojoj će službeno prihvatiti stranačku nominaciju Demokrata na programu je naredne nedelje, pa Obama svoju odluku mora brzo da saopšti.

On je danas u Virdžiniji, što neki povezuju sa potencijalnom kandidaturom njenog guvernera Tima Kejna. On kaže da će spekulacije ostaviti onima koje to interesuje.

Nastavak tenzija u vezi sa Gruzijom favorizuje istovremeno senatora Džozefa Bajdena, iza koga su godine spoljnopilitičkog iskustva.

Ali on ne veruje da je Obamin izbor. Ipak, to ne sprečava novinare da ga prate na svakom koraku iščekujući vesti. U konkurenciji je i senator Evaj Baj, koji bi mogao da obezbedi Obaminu pobedu u Indijani.

Što se republikanaca tiče, Džon Mekejn još analizira. Njegova kampanja ispituje kako bi birači reagovali na kandidata koji podržava pravo na abortus, poput Džona Libermana ili bivšeg guvernera Pensilvanije Toma Ridža.

Tom Ridž kaže da će stranka prihvatiti Mekejnov izbor, jer je njegova reč – kada je u pitanju potpredsednički kandidat – svakako poslednja.

U najužem krugu kandidata su još dva socijalno konzervativna republikanska guvernera – Mit Romni i Tim Polenti.

XS
SM
MD
LG