Linkovi

Sjedinjene Američke Države i Poljska potpisale sporazum o raketnom štitu


SAD i Poljska su formalno potpisale sporazum o razmeštanju američkih projektila na tlu istočnoevrospke države. SAD tvrde da je raketni štit namenjen odbrani od otpadničkih režima, poput iranskog , dok službena Moskva kaže da postavljanje štita doživljava kao pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti.

Sporazum su u Varšavi potpisali državni sekretar Kondoliza Rajs i poljski šef diplomatije Radek Sikorski. Rajsova kaže da sporazum doprinosi odbrani obe zemlje od pretnji sa kojima su suočene u 21. stoleću.

"To je sporazum kojim se produbljuju odnosi SAD i Poljske, u kontekstu saradnje u okviru NATO-a i obaveza koje proističu iz člana člana 5. (povelje Alijanse)."

Spomenuti, član 5. obavezuje članice NATO da reaguju u slučaju napada na bilo koju članica Saveza.

SAD nameravaju da postave 10 projektila – presretača u Poljskoj do 2013. godine. Raketni štit obuhvatiće i radarsku stanicu u Češkoj, kao i prtateće instalacije u SAD, Britaniji i Grenlandu.

SAD već dugo tvrde da je raketni štit namenjen odbrani od otpadničkih režima, što je Kondoliza Rajs još jednom naglasila nakon ceremonije u Varšavi.

"Raketna odbrana, naravno, nije usmerena ni na koga. Radi se samo o našoj zaštiti."

Rusija odbacuje tu argumentaciju i tvrdi da taj sistem, u stvari, preti njenoj bezbednosti.

Sporazum SAD i Poljske potpisan je u trenutku povišenih tenzija između Rusije i zapadnih saveznika, u svetlu konflikta u Gruziji i pritiska zapada na Rusiju da povuče svoje snage sa gruzijske teritorije.

Rusija tvrdi da su akcije gruzijskih snaga u separatističkoj Južnoj Osetiji uzrokovale njenu reakciju, ali nesrazmreno snažan odgovor Moskve je uglavnom viđen kao pokušaj da se Gruzijci “nauče pameti” zbog evropskih i evroatlanskih aspiracija.

Kondoliza Rajs je juče nakon ministarskog sastanka NATO u Briselu kazala da Rusija neće odlučivati ko će se pridružiti NATO-u, a u Varšavi je danas pohvalila Poljsku koja je od članice bivšeg Sovjetskog bloka postala članica i EU i NATO.

Da bi bio pravosnažan, sporazum koji je danas potpisan u Varšavi, mora da ratifikuje poljski parlament.

XS
SM
MD
LG