Linkovi

UNMIK i tim Evropske unije za planiranje potpisali memorandum o razumevanju


Memorandum o razumevanju potpisan je u Prištini, bez prisustva javnosti, a paraf na dokument stavili su Lamberto Zanijer, u ime UNMIK-a, i šef ekipe Evropske unije za planiranje na Kosovu Roj Riv. Portparol UNMIK Aleksandar Ivanko rekao je da će tokom sutrašnjeg dana moći da komentariše današnji događaj.

Privremeni zamenik šefa UNMIK-a Nikolas Hejsom najavio je u četvrtak da će UNMIK i Euleks potpisati memorandum razumevanja, kojim će se utvrditi tehnički detalji "prostiranja i funkcionisanja" Euleksa na celoj teritoriji Kosova.

Vlada Srbije oštro protestvuje povodom potpisivanja memoranduma UMNIK-a i Euleksa, koji se u Beogradu ocenjuje kao provokacija. Premijer Mirko Cvetković izjavio je da EU počinje svoju misiju na Kosovu bez učešća Srbije i ističe da ne bi trebalo da se tako i završi :

«Insistiramo na tome da budemo deo tog projekta, a ovo što oni sada potpisuju ne smatramo da je ono na čemu Srbija insistira, rekao je premijer Cvetković.»

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je kao zabrinjavajuće potpisivanje sporazuma UNIMK i Misije EU na Kosovu, jer je to, kako kaže, čin kojim se još jednom krši međunarodno pravo i koji nema podršku Saveta bezbednosti UN.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo, Oliver Ivanović smatra da Memorandum propisuje samo tehničke detalje za funkcionisanje misije Euleks, ali da će Vlada Srbije ipak reagovati u Ujedinjenim nacijama:

«To smatramo provokacijom a Vlada će uputiti protest nadležnima u SB UN jer ne može se ništa učiniti a da se istovremeno ne konsultuje Savet bezbednosti i Srbija kao zemlja domaćin», rekao je Ivanović.

Socijalistička partija zatražila od Vlade da odlučno osuditi ilegalno razmeštanje misije Evropske unije, a potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić smatra da je potrebno da vlast u Beogradu, saglasno rezolucijama koje je Parlament usvojio, nejenergičnije reaguje i jasno saopšti da je misija Euleks protivpravna.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda podseća da su vlasti u Srbiji u više navrata do sada izjavljivale da nemaju ništa protiv misije Evropske unije na Kosovu nego da je problem to što ne postoji odluka Ujedinjenih nacija. Važno je, rekao je Vejvoda, obezbediti i taj međunarodno pravni okvir prihvatljiv za sve strane kako bi Misija Euleksa omogućila da se nastavi održavanje stabilnosti i mira koje je utemeljeno kroz ovaj proces.

XS
SM
MD
LG