Linkovi

Četiri preduzimača osmislili novi model poslovne saradnje Kine i SAD


Dva Kineza i dva Afroamerikanca osnovali su firmu Invizivig koristeći internet i radnu snagu iz svih krajeva sveta. Firma se bavi modnim trendom koji su u SAD popularizovale slavne ličnosti.

Pop zvezde kao što su Bejonse su umnogome pomogle da perike postanu veoma popularne, posebno među mladim Afro-Amerikankama. Vlasnici kažu da je njujorška prodavnica, Invizivig namenjena kupcima koji imaju istančan modni ukus.

«Perike, umetci za kosu i sl. su ranije bili tabu tema. Danas perike izgledaju prirodnije, svi su voljni da ih nose i to je postalo prihvatljivo», kaže suvlasnica prodavnice Džejmi Smit.

Tržište perika i umetaka za kosu je u SAD procenjeno na 1,8 milijardi dolara. Invizivig je specijalizovan za, još uvek mali segment čitave te industrije – pravljenje perika od vlakana ljudske kose i visoko kvalitetnu evropsku mrežu.

«Imamo radnu snagu širom celog sveta. Iz Indije, koja nam je izvor kose, roba se šalje u Kinu gde se perike ručno prave. Posle toga, završeni proizvodi se šalju u SAD».

El Džej Li još dodaje da međunarodna saradnja omogućava nižu cenu ručno pravljenih perika jer, npr. firma koristi internet kako bi kineskim proizvođačima poslala mere za svaku mušteriju. Trgovina između dve zemlje može biti sporno pitanje za vlasti sa obe strane, međutim kompanije kao što je Invizivig zakon koriste u svoju korist.

«Mislim da svi profitiraju. Umesto da bude kineska vlada ili Kina protiv SAD, mi zapravo imamo globalnu saradnju i to odlično funkcioniše», kaže Smitova.

Vlasnici Inviziviga smatraju da njihov model poslovanja može da posluži kao primer da je moguće iskoristiti globalni sistem proizvodnje kako bi se napravio unikatan proizvod koji odgovara određenoj ljudskoj glavi.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG