Linkovi

SAD: Hiljade delegata prisustvovaće konvencijama narednih nedjelja


Hiljade delegata Demokratske i Republikanske stranke prisustvovaće partijskim konvencijama narednih nekoliko nedjelja. Očekuje se da će milioni glasača biti u prilici da na televiziji prate rad konvencija, čiji cilj je da prenesu sliku partijskog jedinstva.

Američke političke stranke svake četiri godine okupljaju svoje pristalice na nacionalnim konvencijama kako bi nominovali kandidate za predsednika i potpredsednika Sjedinjenih Država i utvrdili partijske stavove o tekućim pitanjima. Pojedini analitičari smatraju da partijske konvencije u stvari predstavljaju pažljivo pripremljene događaje za javnost. Na njima se uglavnom formalizuje izbor predsedničkog kandidata, koji je već osvojio nominaciju na partijskim skupovima i preliminarnim izborima. Takođe se potvrđuje jedinstvena podrška zvaničnom kandidatu i njegovoj političkoj platformi - stavovima koje stranka podržava. Konvencije su u proteklim decenijama međutim bile nepredvidive, odnosno poznate po kompromisima i odlukama koje se donesene u poslednjem trenutku. Profesor Džulijan Zelizer predaju istoriju i odnose sa javnošću na univerzitetu Prinston.

"Konvencije su proizvod Amerike 19. veka. I pre 1970-tih postojala se mesta gde su se partijski delegati okupljali kako bi odlučili o kandidatima za predsednika i potpredsednika. Delegati su često bili partijske vođe i operativci koji su donosili odluku o tome ko je bolji kandidat u zavisnosti od stavova Republikanske i Demokratske stranke."

Obe stranke su 1970-tih sprovele reforme kako bi predsednički kandidati bili birani na demokratskiji način. Od tog perioda, predsednička nominacija stranke pripada kandidatu koji je osvojio većinu delegatskih glasova na stranačkim skupovima i primarnim izborima koje organizuje partija. Izabrani delegati obično glasaju u skladu sa željama njihovog biračkog tela, iako u Demokratskoj stranci postoje takozvani superdelegati, uglavnom sadašnje ili bivše partijske vođe i zvaničnici, koji biraju po svom nahođenju.

Poslednjih dana ovogodišnje sezone primarnih izbora, i Barak Obama i Hilari Klinton pokušavali su da pridobiju podršku super delegata kako bi imali dovoljno glasova za osvajanje demokratske predsedničke nominacije. Iako je Obama osvojio dovoljan broj delegatskih glasova kako bi osigurao nominaciju, Demokrate planiraju da stave ime senatorke iz Njujorka među kandidatima za nominaciju. Nakon što prime k znanju delegate koji su glasali za Klintonovu, učesnici konvencije bi trebalo da iskažu punu podršku senatoru iz Ilinoja. Taj simboličan gest, prema mišljenju mnogih, predstavlja pokušaj da se partija ujedini nakon tesnih primarnih izbora. Profesor Zelizer međutim smatra da to možda neće biti dovoljno za pojedine aktiviste.

"Obamina pobeda verovatno neće biti dovedena u pitanje, ali bi pristalice Hilari Klinton mogle da protestuju ako ona ne bude izabrana za potpredsedničkog kandidata. Možda će biti nekih protesta na konvenciji ili neke vrste simboličnog protestnog glasanja."

Jedinstvo na konvenciji može se postići i uključivanjem širokog spektra ideologija u partijsku platformu. Mnogi delegati zastupaju stavove koji možda nisu većinski, ali će verovatno podržati stranačku platformu, ukoliko smatraju da su njihove ideje uzete u obzir. To je bio i slučaj pre 33 godine, kada se konzervativci, koji su podržavali kandidata Ronalda Regana, nisu složili sa spoljnopolitičkim stavovima predsednika Džeralda Forda. Profesor Zelizer navodi da su konzervativici hteli da se čuje i njihov glas.

"Regan se suprostavio tadašnjem republikanskom predsedniku Džeraldu Fordu. Insistirao je na moralnosti u spoljnopolitičkoj platformi, kritkujući stavove Forda, koji je bio umereni Republikanac. Reganove pristalice su insistirale da se to mišljenje prihvati."

Zahtevi Reganovih pristalica uključeni su u platformu, čime je osigurano jedinstvo partije, kao i nominacija za predsednika Forda, koji je na izborima izgubio od Demokrate Džimija Kartera. Ronald Regan porazio je Kartera na izborima 1980. Zelizer ukazuje da delegati danas obično postignu konsenzus uoči konvencije, tako da gledaoci mogu da vide slike jedinstva između različitih stranačkih frakcija. Posmatrači ističu da javno iskazivanje neslaganja ne bi bilo u skladu sa načelima partijskih konvencija."

XS
SM
MD
LG