Linkovi

Rajs: Medvedev je dao svoju reč i nadam se da će je ovoga puta održati


Administracija predsednika Buša je saopštila da Rusija mora u potpunosti da poštuje primirje potpisano sa susednom Gruzijom. Novinar Glasa Amerike Majkl Bouman izveštava iz Vašingtona, gde su najviši američki zvaničnici opširno govorili o budućim američko-ruskim odnosima u svetlu daljeg ruskog prisustva u Gruziji, potencijalnoj budućoj članici NATO-a.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da Rusija mora da se održi sopstveno obećanje.

«Ruski predsednik je ponovo dao svoju reč i nadam se da će je ovoga puta održati.»

Kondoliza Rajs je gostujući na programu televizije FOKS rekla da će Moskva zbog svojih akcija platiti određenu cenu na svetskoj sceni.


»Već imamo značajne posledice za Rusiju. Svako pominjanje da je Rusija na neki način odgovorna država koja je spremna da se integriše u medjunarodne institucije, političke, diplomatske, bezbednosne i ekonomske vrste – ta napredna, moderna Rusija – njena reputacija je zapravo uništena.»

Ruska vojna operacija dalje kvari ono što mnogi već smatraju zahladnelim odnosima Moskve i Vašingtona. Pojedinci, među kojima je i republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn, predlažu izbacivanje Rusije iz Grupe 8 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta. Kondoliza Rajs je rekla da Sjedinjene Države neće žuriti sa odlukama koje se tiču budućih odnosa Moskve i Vašingtona i da je Rusija, sa stanovišta Sjedinjenih Država, i dalje članica Grupe 8. Oprezan stav je zauzeo i sekretar za odbranu Robert Gejts, kao gost programa televizijske mreže ABC.

«Jasno smo videli stranu Rusije za koju smo se nadali da je stvar prošlosti i svakako ćemo morati da preispitamo pravac budućeg strateškog partnerstva sa Rusijom. A ono u znatnoj meri zavisi od njihovog daljeg ponašanja.»

Rusija, obećavajući da će se povući iz Gruzije, nagoveštava da bi rado zadržava neke vojnike u Južnoj Osetiji, u kojoj ruske trupe već godinama deluju kao mirovne snage. Moskvu je alarmirala želja bivših sovjetskih republika i pridruženih država da se pridruže NATO-u i prošire vojne veze sa Zapadom. Tokom boravka u Tbilisiju u nedelju, nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je Gruzija na putu da postane članica NATO-a.

XS
SM
MD
LG