Linkovi

Naučnici u SAD i Australiji koriste eksperimentalne bioničke oči


Naučnici u Sjedinjenim Državama i Australiji koriste nove aparate, eksperimentalne bioničke oči, koje pomažu slepima da vide. Oni koriste sličnu tehnologiju kao ušni implantati koji već godinama pomažu ljudima da bolje čuju. Oba aparata koji se ugradjuju stimulišu glavne nerve povezane sa mozgom.

Ova žena iz Kalifornije nosi naočare sa minikamerom koja komunicira sa elektrodama ugradjenim u njene oči, koje stimulišu mrežnjaču. Linda Morfut je medju prvima koji su dobili takozvano bioničko oko. Ona je bila potpuno slepa više od deset godina i imala je nasledni poremećaj nazvan retinitis pigmentoza.

«Mogu da šutiram loptu sa svojim unukom i mogu da gledan svoju unuku kako pleše. Mogu da vidim stvari».

Lindino bioničko oko ima 16 elektroda. Istraživač sa Dohini očnog instituta u Sidneju, Mark Hamajun kaže da nikada do sada aparati nisu mogli toliko.

«Ovo polje se zaista razvija. Tako da ćemo u narednih četiri do pet godina, nadamo se, imati tehnologiju koja je još naprednija».

Doktor Vivek Čouduri iz bolnice «Princ od Velsa» u Sidneju razvija sličan aparat, koji se postavlja na površinu oka.

«Veoma smo blizu toga da preliminarno ugradimo bioničko oko kod nekolicine pacijenata kako bi videli koliko je efikasno».

Kolega Minas Koroneo kaže da je tehnologija slična onoj koja se koristi kod ušnih implantata, razvijenih za poboljšanje sluha pre više godina.

«Trebalo je da to imamo deset godina ranije. Manje-više, tu smo gde smo, i nadam se da bi za iuzvestan broj godina mogli da imamo aparat koji omogućava aktivan vid ljudima koji su potpuno slepi».

Istraživači navode da taj aparat možda nikada neće moći da povrati idealan vid slepima. Ali, oni koji koriste veštačke oči i njihovi lekari kažu da je bionička tehnologija mnogim osobama već popravila pokretljivost i poboljšala vid i kvalitet života.

XS
SM
MD
LG