Linkovi

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisao sporazum o primirju sa Gruzijom


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisao je sporazum u šest tačaka o primirju sa Gruzijom nakon sukoba oko gruzijske separatističke oblasti Južne Osetije, saopšteno je iz Kremlja. Kako je izjavila portparol Kremlja Natalija Timakova, Medvedev je potpisao mirovni sporazum u šest tačaka u kome je posredovala Francuska kao predsedavajuća EU i kojim se prekidaju vojne operacije u Gruziji.

Ovaj potez ruskog predsednika Medvedeva, dolazi dan nakon što je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili potpisao plan kojim je predvidjeno povlačenje ruskih vojnih snaga. Mirovni plan koji su potpisli gruuzijski i ruski predsednik ima neka otvorena pitanja uključujući i to da li će Gruziji biti dozvoljeno da pošalje svoje vojne snage u Južnu Osetiju, separatistički region u kome su vojne akcije i započele pre osam dana.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs stigla je petak u Gruziju s namerom da dobije potpis od Tbilisija na mirovni sporazum sa Rusijom i da potvrdi podršku Vašingtona za tu zemlju. Ona je rekla da će komplikovanija pitanja poput statusa dve gruzijske separatističke oblasti, Abhazije i Južne Osetije, i ruskog prisustva u njima, biti kasnije raspravljana. Rajsova je ocenila da je ključna stvar dovodjenje posmatrača koji treba da nadziru sporazum o prekidu vatre. Prema njenim rečima, finski šef diplomatije Aleksandar Stub, čija zemlja trenutno predsedava OEBS-om, dao je garancije da bi medjunarodni posmatrači mogli da stignu za nekoliko dana.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije ranije jutros je izjavio da se ruske snage nalaze na 40 kilometara od Tbilisija i da se oko deset ruskih oklopnih vozila nalazi na glavnom putu koji povezuje separatističku oblast Južnu Osetiju i Tbilisi. General-pukovnik Anatolij Nogovitsin, zamenik šefa centralne komande saopštio je ranije da je "sada mir i da ruske vojne snage nemaju nikakvu potrebu da uništavaju mostove, već žele da učestvuju u rekonstrukciji zemlje". Nogovitsin je rekao da se u ovom slučaju sigurno radi o "nekoj vrsti provokacije i oslanjanju na potpuno nepotvrdjena saopštenja".

XS
SM
MD
LG