Linkovi

Jeremić očekuje da će Medjunarodni sud pravde podržati stav Srbije


Srbija je službeno zatražila da se Međunarodni sud pravde izjasni o legalnosti nezavisnosti Kosova i najavila da će poštovati tu presudu.

Srpski šef diplomatije kazao je da je formalno od Generalne skupštine UN zatražio podršku za inicijativu da se Međunarodni sud pravde izjasni o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

"Predao sam zahtev. Generalna skupština će ga razmotriti na jesen. Nadam se da će ga podržati većina članica"

Srbija je ovu inicijativu morala da podnese preko Generalne skupštine, jer se samo zvanični organi UN mogu da traže mišljenje Međunarodnog suda. Prosta većina od 192 članice UN dovoljna je da se inicijativa odobri, ali je službeno – ako se odobri - tražiti Generalna skupština, a ne Srbija. Jeremić je uveren da je deklaracija kosovske nezavisnosti prekršila brojne međunarodne zakone i principe.

Tražili smo da se Međunarodni sud izjasni o kosovskoj nezavisnosti jer smo ubeđeni da je međunarodni zakon prekršen, da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti prekršena, da je to učinjeno suprotno odredbama Povelje UN i Završnog dokumenta iz Helsinkija.

Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu rešava sporove među državama i daje savetodavna mišljenja u određenim slučajevima. Presude su obavezujuće, ali mišljenja – kakvo Srbija traži – nisu. Jeremić kaže da će Beograd prihvatiti tumačenje suda.

"Kako smo mi strana koja traži mišljenje suda, to znači da verujemo Međunarodnom sudu i poštovaćemo njegovu odluku".

Ako Sud utvrdi da je Kosovo proglašenjem nezavisnosti prekršilo međunarodne pravne norme, to će pojačati argumentaciju Srbije koja tvrdi da je kosovska nezavisnost nelegalna. Srpski stav podržava Rusija. Sjedinjene Države i još oko 40-tak zemalja priznale su nezavisnost Kosova, ali ono još nije članica UN.

XS
SM
MD
LG