Linkovi

Buš ponovio da Rusija mora poštovati obavezu povlačenja trupa iz Gruzije


Predsednik Džordž Buš ponovio je da Rusija mora poštovati obavezu povlačenja trupa is Gruzije, koju je nazvao hrabrom demokratijom, čiji suverenitet je, kako je naveo, važno poštovati.

Buš je u Beloj kući kazao da je gruzijski narod povezao svoju sudbinu sa zapadnim demokratijama i da ga Zapad neće napustiti. Takođe je dodao da sporni odnosi sa zapadnim zemljama nisu u interesu Rusije, naglašavajući da maltretiranje i zastrašivanje nisu prihvatljivi načini za vođenje spoljne politike.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs kazala je da se prema sporazumu o prekidu vatre, koji su potpisale dve zemlje, ruske snage moraju odmah povući iz Gruzije. Rajsova je u Tbilisiju razgovarala sa gruzijskim predsednikom Mikailom Saakašvilijem, koji je na pres konferenciji nakon susreta saopštio da je potpisao sporazum, nakon što je od Francuza, koji su posredovali u postizanju dogovra, dobio određena pojašnjenja. Državni sekretar je potvrdila podršku Sjedinjenih Država nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i demokratskom sistemu Gruzije. Gruzijski predsednik ustvrdio je da je Rusija planirala vojnu operaciju od kada je NATO odložio donošenje akcionog plana za članstvo Gruzije, naglašavajući da je veliki deo teritorije i dalje pod ruskom okupacijom, što, kako je naveo, njegova zemlja nikada neće prihvatiti.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi je u međuvremenu saopštio u Parizu da je potpisivanjem sporazuma otvoren put za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o okončanju krize u Gruziji.

U ruskom letovalištu Sočiju u međuvremenu su se sastali ruski predsednik Dmitrij Medvedev i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je podržala teritorijalni integritet Gruzije i nazvala ruske akcije nesrazmernim. Ruski predsednik je pak izrazio sumnju da će stanovnici secesionističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije ikada prihvatiti da budu deo Gruzije.

I dok traju diplomatski napori da se riješi kriza u Gruziji, ruske snage i dalje blokiraju pristup razorenom gruzijskom gradu Goriju, koji je odsečen od ostatka zemlje. Ruski tenkovi i vojna vozila drže položaje u okolini tog strateški važnog grada, u koji su gruzijske snage bezuspešno pokušavale da uđu.

Ruski zvaničnici kazali su novinarima da su njihove snage zauzete obezbeđivanjem humanitarne pomoći regionu, naglasivši da su blizu gruzijskog grada Senaki otkrili veliko skladište sa oružjem američke proizvodnje. Američki zvaničnici još nisu komentarisali te tvrdnje.

Hjuman Rajts Voš u međuvremenu je objavio da postoje dokazi da su ruski avioni izbacili kasetne bombe na Gori i Ruisi, te da je u napadu poginulo 11 osoba. Više od 100 država zabranilo je upotrebu tih bombi.

XS
SM
MD
LG