Linkovi

Vlasti u Tbilisiju tvrde ruske snage zalaze dublje u unutrašnjost Gruzije


Državni sekretar Kondoliza Rajs je ponovo pozvala Rusiju da poštuje prekid vatre. Ona je posle susreta sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem na jugu Francuske, potvrdila podršku Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu Gruzije.

Državni sekretar u petak putuje u Tbilisi gde će, prema najavama američkih zvaničnika, zatražiti od gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija da potpiše plan o prekidu vatre, koji je dogovoren uz posredovanje Sarkozija.

Gruzijski zvaničnici su u međuvremenu saopštili da ruski tenkovi zalaze dublje u Gruziju. Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Tbilisiju kažu da se kolona od stotinak tenkova kreće prema istoku iz baza u zapadnoj Gruziji.

Prema izjavama očevidaca - gruzijske snage su bile primorane da se povuku iz Gorija, pošto su odbile predlog da policija Južne Osetije patrolira tim područjem

Još nije poznato da li je taj spor rešen, s obzirom na to da nema izveštaja o sukobima. Ruski vojnici su u međuvremenu ponovo ušli u crnomorsku luku Poti, gde su protekla dva dana bombardovali čamce obalske straže.

Gruzijski parlament je jednoglasno odlučio da Gruzija istupi iz Zajednice nezavisnih država.

U međuvremenu, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sastao se u Moskvi sa liderima Južne Osetije i Abhazije, koji su se ponovo založili za nezavisnost tih regiona. Portparol Bijele kuće Dejna Perino pootvrdila je podršku Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu Gruzije, odbacujući komentar ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da je to prevaziđeno pitanje.

Lavrov: Pitanje teritorijalnog integriteta Gruyije prevaziđeno

Kremlj je objavio da je predsjednik Medvedev juče razgovarao sa predsjednikom Francuske Nikolasom Sarkozijem i da mu je rekao da je os suštinske važnosti da se obezbijedi "održiva normalizacija" prilika u regionu.

U mirovnom planu koji su na inicijativu Francuske potpisali predsjednici Gruzije i Rusije, između ostalog, navodi se da bi trebalo pokrenuti međunarodnu diskusiju o statusu separatističkih regija Južne Osetije i Abhaizje. Gruzija tu ideju odbacuje, navodeći da neće raspravljati o svom teritorijalnom integritetu.

Zapadne države, predvođene SAD, u više navrata su tokom krize ponovile da podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je pitanje teritorijalnog integriteta Gruzije prevazidjeno.

"Može da se zaboravi na bilo kakve razgovore o gruzijskom teritorijalnom integritetu zato žto je, vjerujem, nemoguće ubijediti Južnu Osetiju i Abhaziju da se saglase da mogu da budu natjerane da se vrate u gruzijsku državu", rekao je Lavrov novinarima.

Lavrov je danas rekao i da Rusija pozdravlja rasporedjivanje jož zapadnih posmatracaca u separatističkoj oblasti Južnoj Osetiji, gde je Moskva preuzela kontrolu posle petodnevnih sukoba sa Gruzijom.

XS
SM
MD
LG