Linkovi

Gejts ne vidi uporebu sile, ali najavljuje da ruska operacija neće proći bez posledica


Američki predsednik Džordž Buš ponovo je od Rusije zatražio da poštuje primirje i teritorijalni integritet Gruzije.

Američki predsednik je to kazao pred novinarima posle brifinga o trenutnoj situaciji u Gruziji u sedištu Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Ponovio je da je poslao državnog sekretara Kondolizu Rajs poslao na razgovore u Francusku i Gruziju i da očekuje da ga u subotu izvesti o detaljima.

Nešto ranije, sekretar za odbranu, Robert Gejts, novinarima u Pengatonu je kazao kako ne vidi mogućnost da Sjedinjene Države upotrebe vojnu silu u Gruziji.

Rekao je da su SAD naporno radile 45 godina da izbegnu rat sa Sovjetima i Rusima, te da ne vidi razlog zbog čega bi se ta politika sada menjala.Gejts je upozorio da će se eventualni nastavak vojnih operacija Rusije u Gruziji negativno odraziti na odnose Moskve i Vašingtona u narednom periodu. Čak i da se Rusija sada povuče, biće posledica, kazao je Gejts.

"Mora da bude nekih posledica za akcije koje je Rusija preduzela protiv suverene države", kazao je Gejts.

On je podsetio da su SAD otkazale dve zajedničke vojne vežbe sa ruskim snagama, planirane u narednim nedeljama i dodao da će celokupni vojni bilateralni odnosi biti ponovo razmotreni. Gejts koji je ekspert za Rusiju i, takođe, bivši direktor CIA-e, veruje da je Moskva unapred planirala da iskoristi borbe u Južnoj Osetiji i "vrlo agresivno" kazni gruzijske lidere zbog saradnje sa SAD i napora da zemlju priključe NATO-u. Gejts kaže da Rusija ovim šalje poruku celom regionu.

"Mislim da je to poruka Rusije i svim bivšim sovjetskim republikama koje žele da se integrišu sa Zapadom i izađu iz dugogodišnje ruske sfere uticaja", kazao je Gejts.

On je kaže i da je očekivao da će sarađivati sa Rusijom u održavanju mira u regionu, ali da je ponašanje ruske vojske proteklih dana dovelo sve u pitanje, naglasio je Gejts.

On je dodao da je američka vojska u kavkaskom regionu usredsređena na humanitarnu pomoć, navodeći da će u Gruziji boraviti samo američko osoblje koje je neophodno za izvođenje humanitarnih operacija.

XS
SM
MD
LG