Linkovi

Kalifornija je prva američka država koja je zabranila transmasti


Kalifornija je prva američka država koja je zabranila transmasti, vrstu zasićenih masti za koju se ispostavilo da stvara zakrečenje arterija. Lekari su pozdravili tu odluku ali neki stanovnici se žale da vlada time zadire u njihove slobode.

Zvuk je prepoznatljiv, a neke ljude, čak i pogled na hranu koja se prži čini gladnim. Medjutim, vlasnici restorana u Kaliforniji moraju da promene ulje za prženje koje koriste kako bi se povinovali nedavno usvojenom zakonu. Njime se zabranjuju transmasti. Vlasnici restorana Petsi Lejn ne dopada se ta ideja.

«I dalje mislim da je to sloboda izbora, a mi je nemamo. Svi nam govore šta da jedemo, kada da spavamo, šta da vozimo».

Medicinski stručnjaci podržavaju taj potez. Transmasti se stvaraju delimičnom hidrogenizacijom ulja od povrća. One su jedinjenja koje je stvorio čovek i dovode se u vezu sa koronarnim oboljenjima. Bolesti srca su vodeći uzrok smrti u Kaliforniji.

«To je veoma dobra stvar za Kaliforniju. Desetine hiljada ljudi umire nepotrebno zbog transmasti. Zabranom upotrebe u restoranima mi ćemo zaista pomoći mnogim ljudima da spreče srčane napade ili moždane udare».

Restorani su počeli da koriste transmasti pre mnogo godina jer su bile jeftinije od zdravijih ulja. One takodje povećavaju trajnost hrane. Neki posetioci restorana kažu da im se svidjaju njihovi hamburgeri i prženi krompiri baš takvi kakvi su.

«Moja ženi mi govori šta da jedem. Ne treba da mi to govori i guverner,» kaže Džejson Pliker.

Toni Mendoza je autor novog zakona.

«Uloga vlade je da osigura da smo bezbedni i sigurni. To se odnosi i na naše zdravlje i hranu takodje».

Vlasnici kalifornijskih restorana imaju godinu i po dana da primene novi zakon… ili će se suočiti sa kaznama i do hiljadu dolara.

XS
SM
MD
LG