Linkovi

Međunarodni olimpijski komitet zabranjuje upotrebu stimulativnih sredstava


Svetska anti-doping agencija tvrdi da nedozvoljene supstance predstavljaju rizik po zdravlje sportista i ugrožavaju intenzitet sportskih takmičenja. Pa opet, optužbe da najbolji sportisti sveta koriste doping i hvatanje nekih od njih na delu i dalje su aktuelni, a pitanje dopinga moglo bi da baci senku na Olimpijske igre u Pekingu.

Dugoprugaš iz Etiopije, dvostruki olimpijski šampion Hajle Gebrselasije kaže da mu trening na nadmorskoj visini od tri hiljade metara daje prirodnu prednost na takmičenjima. On takođe ističe da je korišćenje stimulativnih sredstava - varanje.

"Uvek sam govorio da mogu svakog da prevarim, ali kako mogu da prevarim samog sebe", kaže Gebreselasije.

Pa ipak, neki sportisti varaju godinama, koristeći zabranjene supstance poput steroida da steknu tu ključnu prednost.

"Kao što možete da prepostavite, veoma sam razočarana danas", rekla je nekadašnja američka olimpijska zvezda Merion Džons prošle godine, kada je priznala da je lagala istražitelje u vezi sa korišćenjem steroida. Pet olimpijskih medalja koje je osvojila u Sidneju 2000. godine su joj oduzete i osuđena je na šest meseci zatvora.

Iako negativni publicitet pominjanja dopinga i vrhunskih sportista može da bude mrlja na olimpijske igre, to takođe šalje jasnu oporuku da upotreba stimulativnih sredstava neće biti tolerisana.

"Verujem da svaki sportista zna da je pogrešno varati", kaže Trevis Tajgert, prvi čovek Američke anti-doping agencije, koja se trudi da osigura da na takmičenjima ne bude nedozvoljenih sredstava. Agencija godišnje obavi osam hiljada nenajavljenih testova na američkim olimpijcima, kako bi otkrila zabranjene supstance poput steroida, koji mogu da povećaju mišićnu masu, ali i da izazovu bolest bubrega i rak. Agencija pruža informacije o tome koja su sredstva zabranjena i kažnjava sportiste koji prekrše pravila.

"Tipičan slučaj je dvogodišnja suspenzija za prvi prekšaj i brisanje rezultata, a za drugi prekršaj može biti I dozivotna zabrana takmičenja", objašnjava tajgart

Mnoge zmelje sada imaju programe koji nadgledaju i pružaju podršku olimpijcima. U Južnoj Koreji sportiste ohrabruju da konsultuju medicinsko osoblje pre nego što uzimaju lekove, pa čak i vitamine biljnog porekla. Džang Sung-Ho je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atini. Kako kaže, priče o sportistima koji su u prošlosti ostali bez odličja, jer su koristili zabranjena sredstva, učinili su danšanje olimpijce vrlo opreznim.

"Jedan trkač je prekršio pravila zato što je uzeo lek za prehladu u apoteci I to dosta davno. Posle toga, svi sportisti lekove dobijaju u apotekama u trenažnim centrima, čak ih i ne kupuju često", priča Džang Sung-ho.

Iako su nova saznanja i sprovođenje kontrole otežali varanje, ono je i dalje moguće. Piter Sonksen, professor endokrinologije u bolnici Sent Tomas u Londonu, savetovao je Međunarodni olimpijski komitet u vezi sa dopingom. On kaže da je neke nove supstance - poput hormona rasta - teško otkriti i dodaje da treba razviti pouzdane testove, kako bi se sport očistio od dopinga.

"Mislim da je rešenje u neprestanoj borbi protiv onih koji varaju. Tako je poslednjih 20 godina I milsim da će biti tako zauvek", kaže profesor Sonksen.

Zvaničnici koji se bore protiv dopinga kažu da većina sportista pozdravlja povećanje broja testova ukoliko to osigurava integritet Olimpijskih igara.

XS
SM
MD
LG