Linkovi

Felps rekorder po broju osvojenih zlatnih medalja na Olimpijskim igrama


Američki plivač Majkl Felps ostvario je još dve ubedljive pobede u olimpijskom bazenu u Pekingu i tako postao najtrofejniji sportista u istoriji Olimpijskih igara. Novinar Glasa Amerike bio je na olimpijskom plivalištvu poznatijem kao Vodena kocka, gde je Felps ušao anale olimpijskih igara.

Majkl Felps se do sada takmičio u pet trka u Pekingu. Svih pet je pobedio, uz novi svetski rekord, a poslednje dve bile su na 200 metara leptir (1:52.03) i kao član američke štafete 4 x 200 metara slobodno (6:58.56).

Posle pobede u pojedinačnoj trci, Felps je primio desetu zlatnu olimpijsku medalju – višpe nego bilo koji sportista u istoriji modernih olimpijskih igara.

"Polako sam počeo da shvatam šta sam uradio posle pobede na 200 metara delfin. Pokušavao sam da se fokusiranm na narednu trku, ali mi je stalno kroz glavu prolazilo 'najveći olimpijac svih vremena'. To je prilično kul titula»

Dvadeset-trogodišnji momak iz Baltimora kaže da izuzetno ceni svaku od medalja.

"Definitivno, nikad vam ne dosadi slušanje nacionalne himne sa zlatnom medaljom oko vrata. To je verovatno najlepši osećaj koji možete da imate u sporu kao što je plivanje".

Ukoliko samo uspe da bude na pobedničkom postolju u preostale tri trke, Felps će završiti Olipijske igre sa ukupno 16 medalja u karijeri. Ruska gimnastičarka Larisa Latinjina drži rekord sa 18, od kojih 9 zlatnih, 5 srebrnih i 4 bronzane.

U senci zlatnih medalja i svetskih rekorda, jedna sportistkinja sa Balkana stigla je do prve olimpijske medalje. Reč je o Slovenki Sari Isaković, evropskoj šampionki na 200 metara slobodno, kojoj je jutros zlatna olimpijska medalja u toj disciplini izmakla za 15 stotinki. Ispred nje je u vremenu novog svetskog rekorda stigla Italijanka Federika Pelegrini, ali 20-ogodišnja Slovenka nije bila nezadovoljna – naprotiv.

"Dala sam sve od sebe, plivala sam do poslednjeg atoma snage u finišu i završila sam druga. Neko će možda pomisliti da sam razočarana jer nisam osvojila zlato, ali upošte nije tako, jer je i srebro izuzetan uspeh za mene".

Isaković je napomenula da su je prijatelji i porodica gledali, iako je trka po lokalnom vremenu u Sloveniji bila u tri sata ujutro.

"Imam puno navijača širom sveta. Znam da su me gledali bivši školski drugovi, ljudi u Australiji, Novom Zelandu, Nemačkoj, Engleskoj, i Srbiji, jer sam pola Srpkinja. Moja cela porodica tamo navijala je za mene i mnogo im znači ova medalja".

Isaković je zaključila da će već na sledećim Igrama u Londonu pokušati da se popne na najviše postolje, a ukoliko se i samo kvalifikuje njena porodica i prijatelji neće morati da brinu o vremenskoj razlici.

XS
SM
MD
LG