Linkovi

Vlasti u Kini nastavljaju sa deportacijama stranih aktivista i novinara


Kineske vlasti su odredile 3 parka u Pekingu za proteste tokom Olimpijskih igara, međutim ni jedan skup još nije dobio zeleno svetlo za održavanje. U međuvremenu, vlasti u Kini nastavljaju sa deportacijama stranih aktivista, kao i maltretiranjem i pritvaranjem stranih novinara.

Kineske vlasti poručuju da oni koji žele da izraze nezadovoljstvo tokom Olimpijskih igara, to mogu da urade u bilo kojem od 3 tzv. «protestna parka». Naravno, samo uz njihovu saglasnost. Do sada, po svemu sudeći, niko nije uspeo da dobije takvu dozvolu. Ti parkovi se nalaze na velikoj udaljenosti od mesta gde se održavaju OI, a od početka takmičenja nije organizovan ni jedan protest. Zapravo, da nema pripadnika obezbeđenja u specifičnoj uniformi i stranih novinara, parkovi bi izgledali kao i svi drugi širom Pekinga.

Gospodin Feng je proveo nedeljno posle podne u Ritan parku, jednom od protestnih zona, igrajući badminton.

Nije bilo nikakvih protesta tog dana, kaže Feng i dodaje da misli da Peking, domaćin OI, svima daje šansu. Feng smatra da je normalno da neko javno izrazi svoje mišljenje ili želju i kaže da će i sam otići da se raspita kakva je procedura i gde može da prijavi održavanje protesta. Molbe se podnose kineskom birou za javnu bezbednost, ali funkcioneri biroa nisu želeli da daju podatke o tome koliko je do sada prijava podneto, a koliko ih je odobreno. Predstavnici nevladine organizacije za ljudska prava, Hjuman rajts voč upozoravaju da su kineski aktivisti pritvoreni pošto su došli da apliciraju za dozvolu da organizuju protest protiv vlade. Nekoliko manjih grupa stranih aktivista su takođe stavljeni u pritvor, a neki čak i deportovani zbog toga što su se protestovali bez dozvole.

Tokom demonstracija protiv kineske represije na Tibetu, blizu hale u kojoj se održavaju OI u sredu je uhapšeno 7 Amerikanaca i jedan Japanac, a najmanje 12 hrišćana aktivista za oslobođenje Tibeta je deportovano zbog okupljanja na trgu Tjananmen tokom protekle nedelje. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang.

On kaže da skupovi ili demonstracije mogu da se održavaju isključivo pošto ih vlada odobri. Ćin Gang još objašnjava da će se dosledna politika njegove zemlje primenjivati i tokom OI. Policija nastavlja da maltretira i zatvara strane novinare i uprkos obećanja Pekinga da će mediji tokom letnjih igara biti slobodni. Britanskom novinaru koji je pokušao da napravi prilog o protestima koji su održani u sredu, na silu je oduzeta oprema posle čega je na kratko pritvoren. Takođe, nekoliko stranih novinara je pretučeno, zatvoreno i obrisan im je materijal dok su u severozapadnoj provinciji Šinžiang izveštavali o navodnom terorističkom napadu na snage bezbednosti. Portparol ministarstva spoljnih poslova Gang kaže da u okolnostima kao što je teroristički napad, lokalne vlasti imaju pravo da preduzmu odgovarajuće akcije protiv novinara.

XS
SM
MD
LG