Linkovi

Gruzija saopštila da je naredila svojim snagama da prekinu vatru u Južnoj Osetiji


Gruzija je saopštila da je naredila svojim snagama da prekinu vatru u Južnoj Osetiji i nudi da odmah započne razgovore sa Rusijom o prekidu neprijateljstva.

Novinska agencija Interfaks je prenela da je ruska ambasada u Tbilisiju primila ponudu prekida vatre od gruzijskih vlasti, ali navodi izvore koji tvrde da gruzijska artiljerija nastavlja da granatira ruske položaje uprkos ponuđenom primirju.

Gruzija sa svoje strane tvrdi da su ruski avioni bombardovali vojni aerodrom pored prestonice Tbilisija. Nešto ranije, gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je naredio prekid vatre, dok su se gruzijske trupe, pred moćnim ruskim snagama posle četvorodnevnih žestokih borbi, povlačile iz Južne Osetije.

Rusija je uputila oko 10 hiljada vojnika u Gruziju, da bi sprečila Tbilisi da uspostavi kontrolu nad Južnom Osetijom u kojoj 70 odsto stanovnika ima ruski pasoš. U međuvremenu, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je započeo četvrti hitan sastanak posvećen krizi u protekla četiri dana.

Ruski premijer Vladimir Putin je juče izjavio da Gruzija vrši genocid nad sopstvenim narodom i da je zbog toga izgubila pravo da vlada Južnom Osetijom.

XS
SM
MD
LG