Linkovi

Džordž Buš: Gruzija suverena nacija i njen teritorijalni integritet se mora poštovati


Predsednik Buš kaže da sukob mora da prestane.

"Duboko sam zabrinut zbog situacije u Gruziji. SAD ovo pitanje shvataju veoma ozbiljno".

Predsednik Buš ističe da mu posebno smeta činjenica da se konflikt širi i na ostale delove Gruzije – misleći pritom na ruska bombardovanja izvan granica Južne Osetije.

"Nasilje ugrožava mir u regionu. Ubijeno je mnogo civila, a mnogi životi su u opasnosti".

Gruzijska vlada ukinula je autonomiju Južnoj Osetiji 1990, a onda je vratila 1992. Sadašnja vlada u Tbilisiju zarekla se da će vratiti separatističku oblast u svoj sastav i u četvrtak pokrenula vojnu operaciju kako bi to i učinila.

Međutim, Južna Osetija ima snažne veze sa Moskvom, koja podržava separatistički pokret. Kada je Gruzija poslala svoje snage u Južnu Osetiju, Rusi su odgovorili slanjem dodatnih trupa i bombardera.

Predsednik Buš kaže da sve strane treba da odstupe, prekinu sa neprijateljstvom i rade sa posrednicima na razrešenju konflikta.

"Gruzija je suverena nacija i njen teritorijalni integritet se mora poštovati. Apelovali smo na učesnike u sukobu da smesta prekinu sa nasiljem i neprijateljskim dejstvima".

Zvaničnici Bele kuće kažu da je predsednik Buš ponovio poziciju SAD u odvojenim razgovorima sa ruskim predsednikom Dmitrijem medvedevim i njegovim gruzijskim kolegom Mihailom Sakašvilijem. U kratkom obraćanju novinarima u Pekingu, predsednik Buš je pozvao Rusiju da prekine bombardovanje i počne da sarađuje u nastojanjima za postizanje mira.

"Rusija treba da podrži ove napore, kako bi se - što je pre moguće - ponovo uspostavio mir".

Ruski zvaničnici tvrde da je poginulo 1.500 ljudi, dok su na desetine hiljada prebegle u susednu Severnu Osetiju, koja pripada Rusiji.

Spor dve bivše sovjetske republike izazvao je zabrinutost međunarodne zajednice. SAD, Evropska unija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) juče su najavile da će poslati delegaciju u Gruziju s nadom da izdejstvuje prekid vatre. Očekuje se da se danas ponovo sastane i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi razgovarao o krizi u Gruziji.

XS
SM
MD
LG