Linkovi

Lutovca: Pitanje dvojnog državljanstva od najvećeg interesa za građane


Srbija će do sredine oktobra ponuditi Crnoj Gori sporazumno rješenje za njihove građane koji žele dvojno državljanstvo, kazao je ambasador Srbije u Podgorici, Zoran Lutovac. Crna Gora će pažljivo razmotriti taj tekst sporazuma ukoliko ga Srbija ponudi, kazao je danas ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović.

Prema riječima Lutovca, pitanje dvojnog državljanstva od najvećeg je interesa za građane i Srbije i Crne Gore, i Beograd će uskoro ponuditi rješenja koja će biti prihvatljiva za dvije države i biti u interesu građana.

"Treba što prije krenuti se rješavanjem tog problema, kako bi se ispoštovao rok iz Ustavnog zakona Crne Gore, a to je da se negdje do sredine oktobra nađe sporazumno rješenje koje bi išlo u korist građana koji žele dvojno državljanstvo", rekao je Lutovac.

Crna Gora će pažljivo razmotriti tekst sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom ukoliko ga ta država ponudi, kazao je danas ministar unutrašnjih poslova i javne uprave, Jusuf Kalamperović. On je rekao da nije upoznat sa sadržinom sporazuma koji priprema Srbija.

Kalamperović kaže da ga o dvojnom državljanstvu nije kontaktirao srpski kolega Ivica Dačić, sa kojim se nedavno sreo u Beogradu i najavio razgovor upravo o tom problemu. On navodi da to nije samo posao ministara unutrašnjih poslova, već dvije vlade.

Kalamperović je podsjetio da je Ministartvo unutrašnjih poslova i javne uprave pripremilo nacrt sporazuma o dvojnom državljanstvu, koji je dostavljen "nadležnima na razmišljanje i konsultacije".

"Konsultacije još nisu obavljene. Generalno, stav Crne Gore je veoma restriktivan po tim pitanju. Taj sporazum bi po nama trebalo da riješi posljedice kad već neko ima dvojno državljanstvo, ali ne da olakša njegovo sticanje, jer za Crnu Goru kao državu sa malom populacijom to ne bi bilo dobro", objasnio je Kalameperović.


XS
SM
MD
LG