Linkovi

Peking: Američki turista izboden na smrt a njegova supruga povređena


Deril Sajbel iz Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država kaže da su dvoje američkih turista i njihov vodič Kinez napadnuti u subotu ujutro dok su razgledali Peking.

"Bili su kod Tornja s bubnjevima i izbodeni su u tom napadu. Ubrzo posle toga, napadač je oduzeo sebi život. To je zaista sve što ja znam o napadu".

Napadač je bio 47-godišnji Tang Jongming, za koga američka ambasada u Pekingu tvrdi da je iz istočne pokrajine Žeđiang. Napad se dogodio na visokom drugom spratu Tornja s bubnjevima, do kojeg se može doći jedino vrlo strmim stepenicama. Odmah posle napada, Tang je izvršio samoubistvo skočivši sa Tornja.

Kineski državni mediji ne prenose motive napada, ali ističu da su napadi na strane turiste u Kini vrlo retki. A i bezbednost u Pekingu je posebno pojačana zbog Olimpijskih igara koje su otvorene juče. Deril Sajbel iz Olimpijskog komiteta SAD kaže da su žrtve bile rođaci jednog od članova stručnog štaba američke muške odbojkaške reprezentacije. Međutim, on kaže da ne veruje da su oni bili specifična meta.

"Koliko ja znam, pojedinci koji su napadnuti nisu nosili obeležja koja bi automatski stavila do znanja bilo kome da su deo američke delegacije, ili da imaju bilo kakve veze sa njom".

Sajbel kaže da je Olimpijski komitet SAD u kontaktu sa kineskim i američkim vlastima u vezi sa ovim slučajem. Predsednik Buš, koji boravi u Pekingu, gde je juče prisustvovao ceremoniji otvaranja, a pratiće i nekoliko sportskih događaja, izrazio je saučešće zbog napada na američke turiste.

"Lora i ja smo ožalošćeni zbog napada na američku porodicu i njihovog kineskog vodiča danas u Pekingu. Naše misli i molitve su uz žrtve i njihove porodice".

Američka odbojkaška reprezentacija svoj prvi meč igra sutra.

XS
SM
MD
LG