Linkovi

Pohvale kineskoj gostoljubivost i kritika zbog političke represije


Ljubitelji Olimpijade, koji su došli u Peking, hvale kinesku gostoljubivost ali i primaju k znanju i globalnu kritiku u vezi sa životnom sredinom i političkom represijom. Stotine hiljada posetilaca, iz Kine i širom sveta, koji su došli u Peking kako bi pratili Olimpijske igre, koriste tu priliku i da obiđu neka od istorijskih mesta u kineskoj prestonici.

Carska letnja palata u Pekingu od jutra je ispunjena posetiocima. Brojni turisti imaju priliku da posmatraju Šie Đin Lijana, koji, koristeći drevnu kinesku veštinu kaligrafije, ispisuje «Olimpijada je stigla». On kaže da je teško doći do karata za olimpijske discipline i da se mora čekati u dugim redovima, ali ističe da su igre dobre za Kinu.

«Olimpijske igre su dobre za kinesku ekonomiju i poboljšaće odnose Kine i ostalih zemalja. Takođe će podstaći ljude da rade više i pomognu državi.»

Vang Tian Šiu došla je iz Londona kako bi pratila Olimpijadu. Ona kaže da je ta manifestacija donela značajna poboljšanja, poput novih parkova i zdanja. Grad je, kako navodi, takođe čistiji nego ranije. Utrošeno je i dosta novca, ali je prema njenom mišljenju, vredelo.

«Ovo je pravo vreme za kineski narod da se otvori prema međunarodnoj zajednici i da pokaže ostalim ljudima koliko se naša zemlja razvila. Imamo moć da organizujemo ovakav događaj i jaku poziciju u svetskoj ekonomiji. I to je savršeno.»

Vang priznaje da su Olimpijske igre pokrenule i brojne kritike u vezi sa nizom pitanja od životne sredine do političke represije i ljudskih prava. Ona međutim ističe da sada treba uživati u Olimpijadi.

«Svaka zemlja, u kojoj počinje da se razvija ekonomija, ima svoje probleme. To se ne može poreći. Kina je trenutno još uvek zemlja u razvoju i u budućnosti ćemo se definitivno pozabaviti tim pitanjima.»

Kanađanin Dejv Samers, koji obilazi još jednu atrakciju u Pekingu, Zabranjeni grad, kaže da je debata o tome da li treba mešati sport i politiku razumljiva.

«Politike će uvek biti, zato što je reč o velikom svetskom događaju i ljudi pokušavaju da skrenu pažnju na sebe. I koristiće bilo kakvu manifestaciju poput ove kao platformu za upućivanje svoje poruke. Tako da me ne iznenađuje što veliki broj različitih stavova dolazi iz celog sveta.»

Samers, kao i mnogi posetioci, kažu da Olimpijske igre ipak treba prepustiti sportistima koji su se celog života pripremali za njih, a da raspravu o političkim pitanjima treba ostaviti za neka druga vremena.

XS
SM
MD
LG