Linkovi

Najmanje 18 osoba poginulo a 25 povređeno na severu Iraka


Najmanje 18 osoba je poginulo, a 25 povređeno u eksploziji automobila bombe u gradu Tal Afar, na severu Iraka, saopštila je iračka policija, navodeći da se napad dogodio na prepunoj pijaci.

Policija je saopštila i da je u Mosulu ubijen istaknuti sunitski političar Mahmud Junis Fati, član iračke islamske stranke u provinciji Nineve. U odvojenim bombaškim napadima u i oko Mosula poginula su 3 policajca, dok ih je 11 povređeno.

U međuvremenu, američka vojska saopštila je da je tokom operacija ,čiji je cilj slabljenje Al Kaide u centralnom i severnom delu Iraka, uhapsila 22 osumnjičenih. Jedan od uhapšenih je navodni vođa ćelije te terorističke organizacije u Bagdadu koji je pomagao da se u Irak prebace strani teroristi.

Irački zvaničnici su saopštili da su Bagdad i Vašington blizu postizanja dogovora o povlačenju američkih borbenih trupa iz Iraka do oktobra 2010. godine. Oni su naveli da se predloženim vremenskim okvirom prvobitno predviđa povlačenje američkih vojnika iz iračkih gradova i njihov ostanak u bazama do sredine naredne godine.

Raspored bi mogao da bude izmenjen u zavisnosti od bezbednosnih uslova. Američki zvaničnici međutim ističu da još nisu pristali na bilo kakve rokove za povlačenje, ističući da ima napretka u pregovorima, ali da i dalje postoje razmimoilaženja u vezi sa pojedinim pitanjima.

Portparol šiitskog radikalnog vođe Moktade al Sadra kazao je da će uticajni sveštenik pozvati svoje milicije da se razoružaju, ukoliko Sjedinjene Države počnu da povlače svoje vojnike u skladu sa postavljenim vremenskim okvirom.

XS
SM
MD
LG