Linkovi

Evropska unija počela da primenjuje nove mere protiv Teherana


U saopštenju Evropske unije, izdatom od strane Francuske, koja trenutno predsedava tim blokom zemalja, navodi se da je unija počela da primenjuje nove mere protiv Teherana, koje obuhvataju pooštreno praćenje rada finansijskih institucija koje posluju sa iranskim bankama i uskraćivanje zajmova kompanijama koje trguju sa iranskim partnerima. 27-člana Evropska unija će takođe vršiti inspekcije aviona i brodova koji saobraćaju izmedju Evrope i Irana, kako bi se sprečio transport nedozvoljenog materijala u oba smera.

Sankcije su rezultat dogovora koji su ambasadori zemalja Evropske unije postigli prošlog meseca o zavođenju oštrijih mera Iranu od postojećih trgovinskih sankcija Ujedinjenih nacija. Međutim, ni jedan ni drugi paket mera ne odnosi se na iranski sektor nafte i prirodnog gasa.

Teheran insistira da je iranski nuklearni program isključivo namenjen proizvodnji energije, a ne razvoju nuklearnog oružja, kao što Zapad podozreva. Početkom nedelje, Francuska i Sjedinjene Države kritikovale su iranski odgovor na paket podsticajnih mera koji je ponuđen u zamenu za zamrzavanje iranskog nuklearnog programa.

Visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana, nedavno je novinarima ukazao na korake koje bi dve strane preduzele.

«Mi bismo, sa naše strane odustali od zavođenja dodatnih sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Oni bi, sa njihove strane trebalo da odustanu od daljih nuklearnih aktivnosti ili kako mi to zovemo: «zamrzvanje za zamrzavanje. To bi predstavljalo razumno angažovanje u pregovorima. Nešto što je sasvim jednostavno.»

Teheran, koji tek treba da pruži jasan odgovor na podsticajni paket, zatražio je dodatne informacije. U međuvremenu, Iran bi mogao da bude suočen i sa novim sankcijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG