Linkovi

Senator Džon Mekejn itekako ume da zainteresuje mladju generaciju


Dok je sutrašnje otvaranje Olimpijskih igara glavna tema svih dnevnika, medju političkim tekstovima izdvajaju se analize preplitanja pop kulture i trke za Belu kuću 2008. Konzervativni Vašington Tajms ocenjuje da republikanski senator Džon Mekejn, uprkos tome što ga komičari često ismevaju zbog njegovih godina, itekako ume da zainteresuje mladju generaciju. U protekle dve nedelje, serija Mekejnovih brutalnih ali zabavnih video spotova u kojima ismeva opčinjenost medija Barakom Obamom, a demokratskog senatora poredi sa ispraznim pop zvezdama Britni Spirs i Paris Hilton, učinila je njegov kanal šestim najgledanijim na You Tube-u, Internet sajtu koji sve više oblikuje stavove mladjih Amerikanaca. Sedam dana za redom, Mekejnovi spotovi na You Tube-u su gledaniji od Obaminih, a odatle su prodrli u druge medije, televiziju i blogove poznatih ličnosti, i izazvali sada već legendarni video-odgovor Paris Hilton, u kome mlada bogatašica duhovito reaguje na Mekejnove spotove.

Najveći američki listovi pišu o zaključenju istrage protiv vladinog naučnika Brusa Ajvinsa optuženog za napade antraksom 2001. godine. Zvaničnici su zaključili da je Ajvins jedini odgovoran za napade, ali Vašington Post primećuje da "mnoga pitanja ostaju neodgovorena". USA Today takodje navodi da "pitanja ostaju da lebde u vazduhu, dok federalna vlada tvrdi da je Ajvins bio jedini ubica." Njujork Tajms navodi da "FBI ukazuje na Ajvinsovo čudno ponašanje, ali su neki i dalje skeptični." Argus Lider iz Južne Dakote podseća da je antraks bio stavljen u pismo upućeno kancelariji senatora iz te države, koji sada traži da bude "obavešten o detaljima istrage." Detalji o bizarnom ponašanju naučnika i posrednim dokazima istrage daju senzacionalistički prizvuk ovoj priči. Vašington Post navodi da se "poznanici i Ajvinsov psihijatar prisećaju njegove mračne strane", dok Omaha World-Herald svoj tekst naslovljava "Lud i opasan."

Sutrašnje otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu je tema koju američki dnevnici razmatraju iz svih uglova – od tehničkih detalja samog otvaranja, preko organizacije igara do teme poštovanja ljudskih prava u zemlji domaćinu. Mnogi listovi posebnu pažnju posvećuju simboličnom značaju datuma 8.08. 2008. "Azijski srećan broj je inspirisao Kinu da igre započne u 8 sati i 8 minuta" – javlja San Hoze Merkjuri Njuz. San Francisko Kronikl u tekstu "moć osmice" piše o parovima koji su zakazali venčanje za sutrašnji dan ubedjeni da će im doneti sreću u braku. U kineskom se osmica smatra najsrećnijim brojem jer na mnogim dijalektima zvuči slično kao reč "prosperitet". Datum sa tri osmice je zato najvažniji dan za one koji veruju u srećne brojeve – piše Kronikl. Mnoge američke neveste su izabrale taj datum zato što osmica okrenuta u stranu formira simbol za beskonačnost.

XS
SM
MD
LG