Linkovi

Kineske vlasti preduzimaju rigorozne mjere prema disidentima


Danas, međutim ni opsežno obezbjeđenje nije zaustavilo jednog usamljenog demonstranta da uradi ono čega se režim u Pekingu najviše pribojava – otvorenog i javnog protivljenja državnoj politici.

U blizini nacionalnog stadiona, demonstrant iz pokreta "Studenti za slobodan Tibet" popeo se na stub elektrovoda dok su ga policajci bespomoćno posmatrali.

Ovo je jedan od najriskantnijih političkih protesta neposredno preg Igre. Zastava nezavisnog Tibeta i baner sa natpisom "Jedan sam, jedan svijet – slobodan Tibet".

Demonstrant je iz Škotske i zove se Ian Tom. U telefonskom razgovoru sa novinarima mreže ABC, dok je još bio na stubu rekao je slijedeće:

"Ne vjerujem da je moj rizik izbliza veliki kao strah u kome Tibetanci žive pod kineskom okupacijom".

Ono što se danas dogodilo je tačno razlog zbog koga bivši olimpijci poput Džoja Čika, osnivača pokreta za Darfur, nisu dobrodošli.

"Nadam se da ćemo imati priliku da svijetu kažemo šta se dešava u Darfuru i kako smo žitelje Darfura ostavili u nemilosti"

Ovom Amerikancu, osvajaču zlatne olimpijske medalje sinoć je oduzeta kineska viza.

No, teško je vjerovati da će i masivan policijski aparat trenutno angažovan u Kini, zaustaviti sve koji namjeravaju da iskažu nesaglasje sa politikom vlade u Pekingu.

XS
SM
MD
LG