Linkovi

Pet stalnih članica SB UN razmatraju uvođenje novih sankcija Iranu


Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Njemačka, saglasili su se danas da razmotre uvođenje novih sankcija Iranu, nakon još jednog nejasnog odgovora te zemlje na paket podsticajnih mjera, koji je grupa pet plus jedan ponudila u zamjenu za obustavljanje procesa obogaćivanja uranijuma. Sjedinjene Države saopštile su da iranski odgovor, koji je upućen u pisanoj formi, predstavlja dio taktike odugovlačenja.

Saopštenje grupe pet plus jedan da će početi proces traženja nove rezolucije o uvođenju sankcija Iranu uslijedilo je nakon telefonskog razgovora viših diplomata svjetskih sila, uključujući i državnog podsekretara za politička pitanja Vilijama Bernsa.Politički direktori tih zemalja razmotrili su iranski odgovor, upućen juče visokom predstavniku Evropske Unije Havijeru Solani, na širi paket podsticajnih mjera, čiji je cilj bio da se Teheran natjera da zaustavi proces obogaćivanja uranijuma, koji je prema vjerovanju američkih zvaničnika, povezan sa nuklearnim oružjem. I američki i evropski zvaničnici su zatim saopštili da Iran ponovo nije dao definitivan odgovor, što je prema riječima vršioca dužnosti portparola Stejt Dipartmenta Gonzala Galjegosa, veoma razočaravajuće.

"Pismo koje smo juče primili liči na taktiku odugovlačenja. Grupa pet plus jedan ponovo je potvrdila svoju posvećenost strategiji dvostrukog kolosjeka i saglasila se da se, u okviru te strategije, moraju preduzeti dalje mjere protiv Irana. Uzimajući u obzir nepostojanje jasnog, pozitivnog odgovora Irana i njegovo nepoštovanje datog roka, grupa razmatra naredne korake koje treba preduzeti u Savjetu bezbjednosti UN-a i počinje da razmatra mogući nacrt još jedne rezolucije."

Galjegos međutim nije dao vremenski okvir za izradu nove rezolucije Ujedinjenih nacija, podsjetivši da su za preduzimanje prethodnih mjera protiv Irana bili potrebni mjeseci diplomatskih napora. S obzirom na to da Rusija i Kina po svemu sudeći ne podržavaju zaoštravanje sankcija, Galjegos je istakao da bi se taj proces odvijao drugačije da Sjedinjene Države mogu same da donesu odluku o uvođenju novih sankcija.

XS
SM
MD
LG