Linkovi

Beograd: Šutanovac pozvao Mladića i Hadžića da se dobrovoljno predaju


Posle izručenja Radovana Karadžića Haškom tribunalu, vlasti u Beogradu pozivima i preostaloj dvojici haških optuženika da se predaju, žele da pokažu svoju spremnost za punu saradnju sa Tribunalom.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac pozvao je preostalu dvojicu haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića da se dobrovoljno predaju jer je to u interesu građana Srbije i njih samih. Poštovanje domaćeg i međunarodnog prava jedna je od osnovnih pretpostavki kretanja Srbije ka evropskom standardu, rekao je Šutanovac.

I koordinator Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom i ministar za rad Rasim Ljajić ocenio je da bi za Ratka Mladića i Gorana Hadžića, za njihove porodice, ali i za državu, najbolje bilo da se dobrovoljno predaju. Srbija čini sve što može da reši problem Mladića, a međunarodna zajednica pravi kardinalnu grešku kada tvrdi da su svi optuženici u Srbiji, izjavio je Ljajić.

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da pozivi zvaničnika vlasti haškim beguncima da se predaju govori o snažnoj potrebi Vlade da istakne spremnost za punu saradnju sa Haškim tribunalom :

"Taj poziv ima značajnu specifičnu težinu prema zapadu i posmatračima koji su isčekivali naredni korak srpske Vlade", rekao je Radić.

A vicepremijer Božidar Đelić izrazio je uverenje da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pripremiti pozitivan izveštaj za Savet ministara Evropske unije koji se održava 15. septembra, posle čega će Unija odlučiti da odblokira Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom.

Povodom predstavljanja Izveštaja na sednici Saveta bezbednosti o neredima u Kosovskoj Mitrovici od 17. marta, ministar za Kosovo Goran Bogdanović izrazio je očekivanje da će ovakav izveštaj biti opomena svim akterima koji učestvuju u rešavanju krize na Kosovu da moraju biti obazrivi i voditi računa o interesima svih etničkih zajednica, posebno srpske koja je u ovom trenutku najugroženija.

XS
SM
MD
LG