Linkovi

Hanter: Hapšenje Karadžića pokazuje da Srbija može da uhapsi Mladića


Robert Hanter, saradnik Korporacije REND i bivši američkim ambasador u Briselu i pri NATO savezu slaže se sa mnogim američkim analitičarima da hapšenje Radovana Karadžića pokazuje da je nova vlada u Srbiji rešena da ubrza integraciju u evropske institucije. Hanter smatra da je od bitne važnosti da i Ratko Mladić bude predat Haškom tribunalu.

"Činjenica da su vlasti uhvatile jednog od glavnih zločinaca govori da da su u stanju da privedu i Mladića. Mnogi u Evropi smatraju da mora doći do njegovog hapšenja pre nego što Srbija dobije zeleno svetlo za otpočinjanje procesa prijema u evroatlantske strukture. Uvek sam smatrao da je velika uvreda za Srbiju da bude poistovećena sa zločinima te dvojice ljudi. Zato je važno da vlada završi taj započeti posao. Ukoliko ne dođe do hapšenja, međunarodna zajednica će nastaviti da čeka i srpski narod će nastaviti da trpi zbog šačice ljudi koji kaljaju ugled zaista velikog naroda".

Srbiji predstoji korenita reforma njenih oružanih snaga i sektora bezbednosti, smatra ambasador Hanter.

"NATO savez se od samog početka opredelio za poštovanje ljudskih prava i razvoj demokratije. Primena tih načela dovodi do značajnih političkih i ekonomskih promena u zemljama koje žele prijem u NATO. Mislim da bi za Srbiju to takođe značilo priključivanje izvanredno dinamičnoj društvenoj i ekonomskoj transatlantskoj zajednici. NATO je detaljno razradio šta sve treba da se ispuni za članstvo. Ti uslovi su jednaki za sve zemlje, uključujući Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju, koje će uskoro biti NATO članice. Potpuno je nerazumno da Srbija zaostaje u tome".

Nije tajna da Srbija već sarađuje sa Severnoatlantskim savezom, kaže ambasador Hanter i dodaje da je jako važno da dođe do uspostavljanja prave civilne kontrole nad snagama bezbednosti.

"Zainteresovani smo za opštu demokratizaciju zemlje, uključujući njene oružane snage, što znači ne samo interakciju između oficirskog kadra i vojnika već i strukturnu reorganizaciju vojske. Možda će, kao što je to bio slučaj sa Istočnom Nemačkom biti potrebno da se penzioniše veliki broj oficira najvišeg ranga, na primer iznad ranga pukovnika. Smatram da mlađi kadar, kadar koji je odrastao u post-komunizmu i post-Miloševićem periodu, shvata želju svog naroda da bude uključen u međunarodnu zajednicu. U post-hladnoratovskoj eri, vremenu bez rizika rata, Srbija kao društvo ne treba da ostane pod kontrolom prevaziđenih, ostarelih kadrova, kada postoji toliko mladih energičnih ljudi, koji znaju gde leži budućnost zemlje".

Prema rečima našeg sagovornika, okretanje budućnosti takođe znači odustajanje od nacionalizma nacionalističkih težnji.

XS
SM
MD
LG