Linkovi

Mekejn i Obama nastavljaju prepucavanje o energetskoj politici


Energetska politika i danas dominira kampanjom pretendenata na predsedničku funkciju u Americi. Džon Mekejn i Barak Obama se u svom nastojanju da pridobiju birače, međusobno optužuju predstavljajući dva prilično divergentna plana snabdevanja države energentima.

Pošto su birači skoncentrisani na visoke cene na benzinskim pumpama, predsednički kandidati su i dalje tokom okrenuti energetskoj politici. Na televiziji i intrenetu i Barak Obama i Džon MekKejn su objavili nove konkurentne reklamne spotove u kojima se medjusobno optužuju.

I jutros u Ohaju – Barak Obama se direktno osvrnuo na Mekejnovu karijeru – rekavši da je on u Vašingtonu već 26 godina – a da još nema progresivnu energetsku politiku.

«Glasao protiv obnovljivih enegetskih izvora», kaže Obama.

Obama je ove nedelje dva puta modifikovao svoju energetsku politiku. Sada kaže da će podržati, doduše ograničeno, eksploatisanje nafte nadomak obala Sjedinjenih Država. On sugeriše da Amerika oslobodi 70 miliona barela nafte iz zaliha kako bi se doprinelo smanjenju cena benzina.

No, u govoru na skupu motociklista u Južnoj Dakoti – Džon MekKejn se narugao Obaminim sugestijama da vozači ispravno naduvaju gume, kako bi uštedeli gorivo.

«Moj protivnik ne želi da otvara nove naftne bušotine. On ne želi nuklearnu energiju. On želi da vi napumpate gume.»

Medjutim, neki stručnjaci tvrde da bi ispravno napumpane gume, uz ispravnost motora, mogle da uštede 300 miliona barela nafte godišnje – što je znatno povećanje zaliha – ali ne toliko koliko bi naftne bušotine nadomak obala mogle da daju za pet do 10 godina.

Mekejn zagovara i izgradnju 45 novih nuklearki do 2030.godine a danas je – promovišući tu ideju - obišao i jednu nuklearnu elektranu u Mičigenu.

XS
SM
MD
LG