Linkovi

Sjedinjene Države upozoravaju da se Iran suočava sa dodatnim sankcijama


Sjedinjene Države saopštile su da će u odsustvu pozitivnog odgovora Irana na paket podsticajnih mjera,koji je ponuđen u zamjenu za obustavljanje procesa obogaćivanja uranijuma, svjetske sile morati da zatraže uvođenje novih sankcija protiv te zemlje. Stejt Dipartment je naveo da se pisani odgovor na ponudu očekuje sjutra.

Nakon što je tokom proteklog vikenda istekao dvonedjeljni rok za odgovor Teherana, visoko zvaničnici pet stalnih članica Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija i Njemačke su nakon telefonskih konsultacija ponovo upozorili na uvođenje dodatnih sankcija Iranu.

Takozvana grupa pet plus jedan u junu je ponudila Iranu širi paket podsticajnih mjera, uključujući i pomoć za civilni nuklearni program, u zamjenu za obustavljanje procesa obogaćivanja uranijuma za koji Sjedinjene Države i Evropska Unija vjeruju da može da dovede do proizvodnje nuklearnog oružja. Na sastanku u Ženevi 19.jula Teheran nije dao definitivan odgovor na taj paket, i rok je produžen za još dvije nedjelje.

Vršilac dužnosti portparola Stejt Dipartmenta Gonzalo Galjegos saopštio je danas da je iranski pregovarač Said Džalili, u telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom Evropske Unije Havijerom Solanom, najavio da će Iran sjutra, u pisanoj formi, odgovoriti na ponudu. Galjegos je istakao da su svjetske sile razočarane što se to nije dogodilo do sada, te da su jasno stavile do znanja da Teheran, ukoliko odgovor ne bude pozitivan, može očekivati nove sankcije.

I dalje smo u potpunosti posvećeni dvostrukoj strategiji grupe pet plus jedan. Stoga smo saglasni, da u odsustvu jasnog, pozitivnog odgovora Irana, nećemo imati drugog izbora do sprovođenja dodatnih mjera protiv te zemlje. Iran ima jasan izbor-preuzimanje obaveze ili izolacija. Paket podsticajnih mjera grupe pet plus jedan sadržao je sve što je neophodno za Iran da sprovede moderni civilni nuklearni program, za koji iranski lideri tvrde da je njihov cilj.

Solana i Džalili su danas o tom pitanju razgovarali telefonom, ali, kako je saopšteno iz Brisela, nije bilo nikakvih zaključaka. Predstavnik Stejt Dipartmenta najavio je da će se politički direktori stalnih članica Savjeta bezbjednosti i Njemačka ubrzo ponovo konsultovati, vjerovatno nakon što visokom predstavniku Evropske Unije bude uručen iranski odgovor.

XS
SM
MD
LG