Linkovi

Izrael prebacio pristalice Fataha na Zapadnu obalu


Izrael je prebacio desetine Palestinaca, pristalica Fataha, na Zapadnu Obalu, navodeći da bi bili izloženi opasnosti ukoliko se vrate u pojas Gaze.

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je spriječilo pripadnike tog pokreta da se vrate u Gazu, nakon što su snage rivalskog Hamasa pritvorile 30 pripadnika Fataha koje su se vratile juče.

Palestinski predsjednik prethodno je zatražio od Izrael da u Gazu vrati blizu 200 članova njegovog pokreta, koji su prebjegli na izraelsku teritoriju nakon što je 11 osoba poginulo, a desetine povrijeđene, u sukobim sa pripadnicima Hamasa.

Palestinski zvaničnici, koji podržavaju Abasa, saopštili su da bi slanje pristalica Fataha na Zapadnu Obalu značilo pobjedu Hamasa i dalje slabljenje prisustva tog pokreta u Gazi.

Zvaničnici Hamasa saopštili su kasnije da su nakon četvorodnevnog pritvora oslobodili glavnog predstavnika pokreta Fatah u pojasu Gaze.

Portparol Hamasove administracije kazao je da je Zakarija al Aga osolobođen u znak dobre volje i u odgovoru na arapske zahtjeve. Bezbjednosne snage privele su Agu u petak, u okviru racije na susjedstvo u Gazi, tokom koje su uhapšene pristalice Fataha. Hamas je saopštio da su se počinioci prošlonedjeljnog bombaškog napada, u kome je poginulo pet naoružanih pripadnika te organizacije i jedno dijete, krili u toj oblasti.

Racija je izazvala sukobe rivalskih frakcija, u kojima je poginulo 11 osoba, a više desetina povrijeđeno. Blizu 200 pristalica Fataha je zatim prebjeglo na izraelsku teritoriju.

XS
SM
MD
LG