Linkovi

Američki investitori smatraju Crnu Goru interesantnom za ulaganja


Američki ambasador u Podgorici Roderik Mur, u intervju za Ekonomist, rekao je da je Crna Gora ''mala država, politički stabilna, koja ima mnogo prednosti, prelijepu obalu koja je veliki izvor sredstava''. Dodao je da je Crna Gora imala ''manje ratne traume od država u najbližem okruženju i povoljniju političku klimu od mnogih susjeda".

On je kazao da je američki biznis prisutan u Crnoj Gori, kao i da neke od najvećih svjetskih korporacija, koje su američke, imaju kancelarije u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore.

„Postoji inicijativa da se uspostavi i američka trgovinska komora u Crnoj Gori, što bi bio važan korak simbolično i praktično, za poboljšanje ekonomskih veza", najavio je Mur. On je rekao da bi volio da vidi najmanje jednu veliku američku investiciju koja bi mogla biti magnet za druge investicije.

„Drago mi je da mogu da kažem da sam u posljednje vrijeme vidio značajan porast u broju američkih biznismena koji dolaze u Crnu Goru", saopštio je Mur.

On je dodao da svaka država koja je zainteresovana da privuče direktne strane investicije ima interes da smanji barijere za biznis, trgovinu i investicije, kao i da je to pitanje koje pominju američki investitori kada razgovaraju sa njim.

„Crna Gora je primorana da se takmiči sa ostalim državama iz regiona za američke i druge izvore stranih investicija, ali i sa ostalim zemljama u tranziciji, pa čak i svim državama u svijetu. Što je lakše poslovati u jednoj zemlji, to će ona imati više uspjeha u privlačenju stranih investicija", ocijenio je Mur.

Prema njegovim riječima, mnoge američke kompanije zainteresovane su za ulaganja u oblasti turizma, nekretnina i energetskog sektora.

„Nadam se, da postoje i mogućnosti u drugim sektorima kao što je informaciona tehnologija, i nekoliko drugih oblasti koje nijesu potpuno istražene, kao na primjer proizvodnja specifičnih poljoprivrednih proizvoda. Govoreći o načinu da se privuku američki investitori, budite agresivni, mnogo ima konkurencije", poručio je Mur.

On je zaključio da bi volio da vidi velike američke kompanije da su uključene u realizaciju infrastrukturnih projekata.

XS
SM
MD
LG