Linkovi

SAD: Do predsedničkih izbora 4. novembra, ostalo manje od stotinu dana


Ankete javnog mnjenja pokazuju da je većina Amerikanaca nezadovoljna načinom na koji predsednik Buš obavlja svoj posao i voleli bi da ga na tom mestu nasledi neki demokrata. Ali ankete takođe pokazuju da najverovatniji demokratski kandidat, Barak Obama, ima samo neznatnu prednost nad svojim republikanskim protivnikom, senatorom Džonom Mekejnom.

Tri meseca pre izbora, trka između demokrate Baraka Obame i republikanca Džona Mekejna i dalje je tesna. Prema Galupovoj dnevnoj nacionalnoj anketi Obama je u junu i julu vodio ispred Mekejna za prosečno tri procenta. Mnogi eksperti kažu da je to malo, s obzirom da druge ankete pokazuju da su Amerikanci umorni od Bušove administracije, da su zabrinuti za ekonomiju i da se generalno slažu sa gledištima demokrata. Analitičar sa Univerziteta Kvinipiak, Piter Braun, kaže da postoji jedan glavni razlog što glasači odlažu odlučivanje između Mekejna i Obame.

"Iskreno mislim da će se na ovim izborima odlučivati o Obami i on mora da pređe prag da bi zatvorio dil. Svi znamo da uživa prednost. Ali izvestan broj glasača još nije siguran da li želi da glasa za njega. To ne znači da bi glasali protiv njega. U stvari, glasači bi želeli da izaberu demokratu. Samo još nisu sigurni da žele Baraka Obamu."

Mekejnova kampanja pokušava sve što može da podstakne pitanja o Obaminom iskustvu i rukovodećim sposobnostima. U stvari, Mekejn nastoji da glasačima definiše Obamu na negativan način. Poslednjih dana Mekejn je pojačao napade na svog protivnika u nizu pitanja, od njegove spremnosti da bude vrhovni komandant, do njegovih gledišta o smanjenju poreza i cenama energije.

"Senator Obama kaže da će promeniti Vašington, ali njegovo rešenje je da jednostavno poveća vladu i povisi vam poreze kako bi to platio. To radimo već godinama i to ne funkcioniše."

Ankete pokazuju da bi većina glasača više volela da Obama preuzme upravljanje posustalom američkom privredom, dok istovremeno veruju da bi Mekejn bolje vodio rat u Iraku i nacionalnu bezbednost uopšte. Majkl Barouni je politički analitičar iz Vašingtona.

"Pitanje da li je Obama pogodan da bude vrhovni komandant je nešto o čemu će glasači razmišljati do kraja kampanje. U ovom trenutku, Mekejn nesumnjivo ima prednost na tom polju."

Sa svoje strane, Obama nastoji da prikaže Mekejna kao nekoga ko bi nastavio sa politikom predsednika Buša, imajući u vidu da ankete pokazuju da Amerikanci žele promene. U nedavnim govorima, Obama je počeo snažnije da odbija Mekejnove napade i kritikuje republikanski TV spot u kome se Obamina popularnost upoređuje sa popularnošću zvezda pop kulture, Britni Spirs i Paris Hilton.

Oni znaju da su njihove ideje potrošene. Zato provode toliko vreme govoreći o meni. I zato troše svo svoje vreme pokušavajući da vas ubede da sam ja rizičan izbor. Ali istinski rizik je u ponavljanju iste politike."

Ova predsednička trka mnogim ekspertima počinje da liči na izbore 1980. godine, između predsednika Džmija Kartera i njegovog republikanskog izazivača, Ronalda Regana. Analitičar Norman Orstin kaže da su, kao i sada, glasači 1980. bili razočarani i želeli promene, ali nisu bili sigurni da žele Regana u Beloj kući.

"Uveren sam da su izbori 1980. u suštini bili izbor za ili protiv Regana. Ljudi nisu želeli još četiri godine pod Džimijem Karterom, ali nisu bili načisto i nisu se osećali lagodno u vezi sa tim da li bi Regan bio prihvatljiv za vrhovnog komandanta i predsednika Sjedinjenih Država."

Analitičarka raspoloženja javnosti na institutu Ameriken enterprajz, Karlin Bouman, kaže da bi stvari trebalo da se iskristališu posle stranačkih konvencija, krajem avgusta, odnosno početkom septembra.

"Poslednji put kada smo imali dva nova kandidata, 2000. godine, oko 60 odsto anketiranih izjavilo je da su odluku doneli tokom konvencije ili posle nje. Četvrtina pristalica oba kandidata kaže da bi još mogla da promeni mišljenje. Zato još ništa nije odlučeno."

Međutim, stručnjaci se izgleda slažu u jednom - Obama ima samo malu prednost nad Mekejnom, ali pristalice demokrata ove godine pokazuju znatno veći entuzijazam za izlazak na izbore nego pristalice republikanaca.

XS
SM
MD
LG