Linkovi

Dejna Perino: Bela kuća će možda uložiti žalbu na presudu Saveznog suda


Demokrate i Bušova administracija procenjuju ovonedeljnu odluku federalnog suda prema kojoj bivši visoki zvaničnici Bele kuće nemaju potpuni imunitet kada ih Kongres poziva da svedoče.

Predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi saznala je vest o odluci suda neposredno pred redovnu, nedeljnu, konferenciju za novinare na kapitol Hilu.

«Ovo je veoma dobra vest za svakoga ko veruje u Ustav Sjedinjenih država, ko veruje u podele na grane vlasti i sistem međusobnih provera. To ćemo dalje proučiti i videti kako će se to odraziti na ostale slučaje neodazivanja na pozive Kongresa predstavnicima izvršne vlasti»

Pelosi je govorila o nastojanjima odbora, u kojima demokrate imaju većinu, da pozove visoke zvaničnike Bele kuće da svedoče o svojoj ulozi oko raznih pitanja - od rata u Iraku, do politizacije Sekretarijata za pravosuđe. Demokrate su posebno želele da čuju svedočenje bivše pravne savetnice predsednika Džordža Buša, Harijet Majers i aktualnog šefa kabineta Džošue Boltona, u vezi kontroverznog otpuštanja devetorice sudija, pre skoro dve godine. Dilema je, da li je njihovo otpuštanje bilo politički motivisano, što Bela kuća najoštrije odbacuje, ili ne. Međutim, to je svakako bio jedan od razloga zbog koga je bivši sekretar za pravosuđe Alberto Gonzales bio primoran da podnese ostavku.

U svom odbijanju da svedoči pred Kongresom, Harijet Majers se pozivala na zaštićeno pravo komuniciranja u izvršnoj vlasti unutar vrha, dok je Bolton odbio da preda ključnu dokumentaciju.

Odlučujući u slučaju koji je pokrenuo odbor za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa, sudija Federalnog okružnog suda Džon Bejts je rekao da Majersova ima zakonsku obavezu da se lično pojavi i dokaže svoje pravo na imunitet.

Još jedan sukob zakonodavne i izvršne vlasti iskrsnuo je prošle nedelje. Po uzoru na odbor za pravosuđe Senata i odbor za pravosuđe Predstavničkog doma glasao je o pozivu na svedočenje bivšeg glavnog savetnika predsednika Buša, Karla Rouva.

«Rezolucijom se preporučuje da Predstavnički dom proglasi da je Karl Rouv odbio da se odazove na poziv Kongresa.

Ovom rezolucijom se preporučuje da Predstavnički dom postupi po propisu kojim se reguliše nepoštovanje Kongresa protiv Rouva i iskoriste druge pravne mogućnosti da on bude primoran na svedočenje. Žalosno je da je do ovoga moralo da dođe, ali nismo imali drugog izbora».

Rouv je odbio da se pojavi, čak i da objasni svoje tvrdnje da nema obavezu da svedoči pred Kongresom. Kongresmen Konijers nazvao je to narušavanjem postupka.

Iako je savezni sudija u presudi odbio pozive na apsolutni imunitet najviših predstavnika izvršne vlasti, nije se izjasnio i zauzeo stav, o kako je rekao, konkretnim slučajevima gospođe Majers i gospodina Boltona.

Predstavnica Bele kuće Dejna Perino rekla je da presuda saveznog suda ne znači da najviši predsednikovi savetnici nemaju pravo na imunitet pod određenim okolnostima. Ona je izjavila da se presuda Saveznog suda razmatra i da će Bela kuća možda uložiti žalbu na presudu.

Kongresmen Konijers je rekao da planira da nastavi razmartanje slučaja, u nadi da će uključiti i pitanje Harijet Majers i kako je rekao, drugih koji se pozivaju na imunitet. Nensi Pelosi je rekla da će se o sledećim koracima konsultovati sa kongresmenom Konijersom.

XS
SM
MD
LG