Linkovi

Lideri zemalja Južne Azije izrazili zabrinutost u vezi sa terorizmom u regionu


Lideri zemalja Južne Azije izrazili su zabrinutost u vezi sa terorizmom u tom regionu tokom današnjeg otvaranja redovnog godišnjeg samita Udruženja za regionalnu saradnju Južne Azije .

Teme samita koji se održava u prestonici Šri Lanke - Kolombu su i trgovina, smanjenje siromaštva, bezbednost hrane i manjak energije. Pakistanski premijer i predsednik Avganistana su u odvojenim govorima na otvaranju samita istakli da se države moraju zajedno boriti protiv terorizma, a očekuje se da će sutra sve članice ove organizacije - Avganistan, Bangladeš, Butan, Indija, Maldivi, Nepal, Pakistan i Šri Lanka - potpisati sporazum o saradnji i obavezati se da dele informacije o teroristima.

Na marginama samita, danas su se sastali premijeri Indije i Pakistana kako bi razgovarali o rastućim tenzijama, koje prete mirovnom procesu između dva suseda, koja poseduju nuklearno oružje. Ministar spoljnih polsova Indije rekao je novinarima da je pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani pristao da istraži tvrdnje Indije da je pakistanska obaveštajna služba bila umešana u prošlomesečni bombaški napad na ambasadu Indije u Kabulu.

XS
SM
MD
LG